Régi idők finomságai receptverseny: belga szeletek és diótorta déditől
Régi idők finomságai címmel receptversenyt hirdettünk. Elsősorban olyan régi családi recepteket várunk a jelentkezőktől, melyekhez a recept beküldőjét érzelmi szálak is fűzik: családtagtól, nagymamától, dédmamától kapta. A receptet és a saját készítésű gasztrofotókat azeletszepitokreceptverseny@gmail.hu e-mail címre várjuk 2014. november végéig. A recepteknek csak egy részét mutatjuk be a magazinon, de valamennyit feltöltjük Facebook oldalunk Régi idők finomságai c. albumába. A legtöbb szavazatot (lájkot) kapó recept közül hármat jutalmazunk, beküldőik szép és értékes receptkönyvet nyernek.
Hella receptjei
Nagyanyám (1936-2013) halála után kerültek elő az édesanyja (1914-1993), az anyósa (1904-1992) és az ő maga leánykori receptes füzetei. A kis füzetkék helyenként már olvashatatlanok. Túlnyomórészt édes sütemények receptjét rejtik, de van köztük néhány sós finomság is. Nagyapám édesanyjának füzetéből hoztam két finomságot. Ismertem őt, de kicsi voltam, ő már idős, így sütni nem láttam. Az első egyszerű, gyorsan elkészíthető, akár egy hétköznap estét fel lehet dobni vele. Gyerekekkel közös sütögetésre is alkalmas.
Belga szeletek
Tészta: 14 dkg vaj vagy 10 dkg zsírt 2 tojás sárgájával és 25 deka cukorral habosra keverünk, adunk hozzá 25 deka lisztet, egy púpos evőkanál kakaót, késhegynyi szódabikarbónát, 1/4 liter tejet és a két tojás kemény habját. Tepsiben lassú tűznél sütjük.
Töltelék: 3 deci édes tejszín jéghidegre hűtve és habnak felverve, hozzáadunk 10 deka porcukrot. Ezzel a töltelékkel bőségesen megtöltjük.
Ezt a sütit a receptben leírtnál valamivel kevesebb cukorral szoktam elkészíteni.
Diótorta
Régen a legtöbb vidéki portán volt(ak) diófa(‘k). Talán ezért van a receptfüzetekben sok diós recept, diótortából is sokféle akad. Egy részük meglehetősen tojásigényes, ami régen szintén nem volt probléma. Nálunk legalábbis, mert mindig voltak tyúkok, most is saját tojásból sütöttem. Ez egy rusztikusabb külsejű, érdekes ízvilágú diótorta-változat.
Tészta: 8 tojás sárgáját 21 dkg cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a 8 tojás habját, 21 dkg darlt diót, 6 evőkanál lisztet. Két tortaformában sütjük.
Töltelék: 15 dkg cukrot sziruppá főzünk 15 dkg darált dióval, kevés vaníliával. Mielőtt a tortát megtöltenénk, baracklekvárral megkenjük. A tetejét kávéjéggel vonjuk be: 25 dkg cukrot 3 dl kávéval és egy kevés ecettel sűrűre főzzük.
Úgy vélem ez a 3 dl kávé elírás lehet, mert kevesebb elég. Ha megduplázzuk a krém mennyiségét, jut a torta oldalára is belőle, és akkor jobban néz ki.
Évszámot sajnos nem tudok a receptekhez kötni. Mind a kettő elkészíthető gluténmentesen is, például rizslisztből.
Sz. Hella
A Régi idők finomságai receptverseny Facebook albumában megtalálható a többi recept is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.