Régi recept újragondolva: kefires prósza minimális cukorral, kukorica- és kölesliszttel

Egyszerű, nagyszerű kevert sütemény, amit bizonyára sokan ismernek a régi időkből, nagy- és dédanyáink gyakran megsütötték – gyorsan megvan és nem igényel sok hozzávalót. Hagyományosan kukoricaliszttel készül, de sokan készítik búzaliszttel – újragondoltuk a receptet, köleslisztet és kukoricalisztet használtunk hozzá, emellett cukor helyett eritritet használtunk. Érdemes kipróbálni ezt a változatot is!

Mit jelent a prósza? A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint: „tejjel föleresztett kukoricalisztből való vajas, vagy zsíros keményebb és vastagabb sütemény”. Nos, az általunk készített prósza kifejezetten zsírszegény, mivel vaj/margarin/zsír helyett aludttej vagy kefir kerül a tésztába. Egy egyszerű kevert süteményről van szó, melynek az állaga kissé tömör, de egyáltalán nem száraz. Frissen sütve még melegen, és hidegen, másnap is finom.

Hozzávalók közepes tepsihez

2 egész tojás

1 nagy kefir (450 g kiszerelés)

kb. 10 dkg eritrit

1 tasak vaníliás cukor

20 dkg kölesliszt és kukoricaliszt vegyesen (lehet fele-fele arányban keverni, mi köleslisztből használtunk többet)

1 alaposan megmosott citrom reszelt héja

1 citrom kifacsart leve

Elkészítés

Egy közepes keverőtálba ütjük a tojásokat, habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a kefirt és a lisztet. Nagyjából piskótatészta sűrűségű masszát kapunk, amit

sütőpapírral bélelt tepsibe öntünk.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon sütjük kb. 20 percig. Ezután kivesszük a sütőből, megkenjük kevés vajjal, majd baracklekvárt kenünk rá.

Visszatesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük. Melegen is szépen szeletelhető.

Elkészíthető gyümölcsös változatban is, idényben eperrel, málnával, szederrel, magozott meggyel, a tepsibe öntött masszába szórjuk a gyümölcsöket. Van, aki a tepsiben szétterített masszába tejfölt/baracklekvárt tesz, kiskanálnyi mennyiségeket elszórtan, így zaftosabb a tésztája. Lehet kísérletezni!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =

hirdetés