Régimódi tojásfestés. Természetes színezőanyagok: cékla, kurkuma, vöröshagyma, spenót, vöröskáposzta

Mivel színezték déd- és nagyanyáink a húsvéti tojásokat? Egyebek mellett hagymalével. Nemcsak vörösesbarna, hanem különböző színű festőlé készíthető növényekből. Dekoratív, természetes nyomatok készíthetők növényekből. A főzőléhez érdemes kevés ecetet adni.

Levélnyomatos tojások

A tojásfestés első lépése a nyomatokat adó növények összegyűjtése. A legjobb, ha egy rövid séta keretében a természet adta lehetőségeket aknázzuk ki: kisebb faleveleket, virágokat gyűjtsünk, még a fűszálak nyomata is jól mutat a tojásokon. A konyhanövények közül a petrezselyem különösen szép mintázatot ad ki.

tojas7

Napokkal a tojásfestés előtt érdemes elkezdeni a vöröshagyma buroklevelének gyűjtögetését. Legalább 4-5 vöröshagyma levelére lesz szükség – minél hosszabb ideig áztatjuk, annál sötétebb lesz a főzőlé. A főzőlé mennyisége az edénytől függ – a lényeg, hogy a tojásokat teljesen ellepje. A vörösesbarna szín körülbelül fél óra főzéssel érhető el – ebbe kell majd beletenni a tojásokat.

tojas3

Készítési útmutató

Forgalomból kivont 15-20 denes harisnyát vágjunk akkora darabokra, amekkorába a tojások kényelmesen beleférnek. A megmosott tojásokra illesszük a növényeket, a harisnyával szorosan fogjuk közre. Tojásfehérjét használhatunk ragasztóanyagként, így nem fognak a növények elmozdulni, vagy lepotyogni a tojásról. Végük kössük meg a harisnyát.

tojas6

tojas5

tojas4

A felfőzött hagymalevet (vagy más növények levét) hagyjuk langyosra hűlni, a tojásokat ne forró vízbe tegyük, mert a héjuk megrepedezhet. Forrástól számítva közepes hőfokon 8-10 percig főzzük a tojásokat (vigyázva, hogy ne repedjenek meg). Ha kihűltek, óvatosan távolítsuk el a harisnyát és a növényeket. A tojásokat kevés zsiradékkal kenjük át, fényesítsük.

tojas2

tojas1

Fotók: weibo

Tippek tojásszínezéshez

Többféle színben készíthetünk festőlevet megfelelő növények felhasználásával, kevés ecet hozzáadásával. Zöld: spenót. Vágjuk apróra a spenótot és 1 liter vízben főzzük kb. 20 percig. Sárga: kurkuma. Két-három evőkanál őrölt kurkumát forraljunk fel bő vízben, gyönyörű sárga színt kapunk tojásfestéshez. Rózsaszín, mályva: cékla. Egy reszelt céklát főzzünk fel egy liter vízben, s máris kész a festőlé.

Természetes színezőanyagok

tojasfestesnatur

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + kettő =

hirdetés