A rendetlen íróasztal kreatívabbá tesz?

Segít a kreatívabb gondolkodásban a rendetlen íróasztal – állítják amerikai kutatók. A Psychological Science című folyóiratban megjelent dolgozat szerzői szerint az asztalon lévő összevisszaság kreatív gondolkodásra ösztönözhet és új ötleteket adhat. Ezzel szemben a tiszta, pedáns íróasztal egészséges táplálkozásra, nagylelkűségre és a konvenciók követésére sarkallhat.

A tanulmány vezető szerzője, Kathleen Vohs pszichológus és társai, a Minnesotai Egyetem kutatói rendetlen, illetve pedáns íróasztalnál dolgozókat figyeltek meg. A kutatás résztvevőit többek között arra kérték, hogy válasszanak egy új és egy bevezetett termék között. A kaotikus asztalnál ülők hajlamosabbak voltak az újat választani – annak jeleként, hogy a rendezetlen környezet segít a megszokástól való eltávolodásban.

Vohs professzor szerint a rendetlen szoba éppen ahhoz vezet, amit a cégek, gyárak és a társaságok legjobban akarnak: kreativitáshoz.

A tudós felidézte, hogy korábbi tanulmányok kimutatták: a tiszta környezet jóra ösztönzi az embereket, arra, hogy ne kövessenek el bűnt, ne szemeteljenek és legyenek nagylelkűbbek. – Mi pedig arra jutottunk, hogy igazán értékes eredménye lehet annak, ha valaki rendetlen környezetben van – tette hozzá.

Fotó: Design Like

A kutatás első fázisában a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki egy hivatali szobában. Néhányan tiszta és rendes helyiségben tették ezt, mások rendetlenben. Később a résztvevőknek módjuk nyílt arra, hogy jótékony adományt ajánljanak fel, és kifelé menet almával és csokoládéval kínálták meg őket.

A rendes szoba az elvárt viselkedésre ösztönözte őket, nagyobb adományt adtak a saját pénzükből és inkább választották az almát, mint a csokit.

Ugyanakkor a rendetlenség előnyei is kiderültek, amikor a résztvevőket arra kérték, hogy álljanak elő a pingponglabda felhasználására új ötletekkel. Összességében a rendes és a rendetlen szobában gondolkodók is ugyanannyi ötletet gyártottak, de a pártatlan zsűri szerint a rendetlen szobában ötletelők sokkal érdekesebb és kreatívabb megoldásokkal álltak elő.

Vohs úgy értékelte, hogy a takaros vagy “fésületlen” környezet komoly különbségeket okoz az emberek viselkedésében.

– Mind ki vagyunk téve különböző helyzeteknek az irodánkban, az otthonunkban, a kocsinkban. Akár képes befolyásolni az ember a környezetének takarosságát, akár nem, vizsgálataink szerint az mindenesetre hatással van rá – foglalta össze Vohs.

Forrás: MTI

Ajánló

Íróasztal rendszerezés

Tanulósarok, rendszerezés az íróasztalon >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 1 =

hirdetés