Megunhatatlan kence: répa tatár kétféle módon
Nagynéném régi receptje. Amíg nem kóstoltam, nem lelkesedtem érte. Különlegesen finom kence – a répa íze egyáltalán nem érződik. Állíthatom, hogy a húsimádó férfiak is boldogan fogyasztják. Gyümölcscentrifugára van szükség az elkészítéséhez – a répalevet nem használjuk fel a tatárhoz, de narancslével keverve finom italt készíthetünk belőle, így nem vész kárba. Zöldségekkel, pirítóssal vagy chipssel kínáljuk.
Alaprecept
Hozzávalók
30 dkg sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kk dijoni mustár
1 kk csípős paprikakrém
1 kk fekete bors
1/4 kk Cayenne bors
1 kk só
1 ek worcestershire szósz
1 dl szűz olívaolaj
Elkészítés
A répákat kicentrifugázzuk, a szűrőben maradt száraz pépet egy tálba tesszük. A fokhagymát és a vöröshagymát lereszeljük, az összes fűszert hozzáadjuk, és annyi szűz olívával öntjük fel, hogy lágy, kenhető masszát kapjunk. Pár csepp citromlevet is lehet csepegtetni bele.
Az ízesítéssel lehet kísérletezni – ha ügyesek vagyunk, az eredeti tatárra emlékeztető ízvilágot kapunk.
A pikáns változat
Hozzávalók
40 dkg sárgarépa
1 ek dijoni mustár
1/2 szál póréhagyma
1/2 tk őrölt chili
1/2 tk fehér bors
1/4 tk Cayenne bors
1 ek balzsamecet
1-1,5 dl extra szűz olívaolaj
kevés szárított oregánó
2 gerezd fokhagyma
1 kk só
1 csipet füstölt paprika
1 kk szarvasgombaolaj
Elkészítés
A kence elkészítéséhez szükség lesz egy gyümölcscentrifugára. A sárgarépákat tisztítsuk meg és tegyük a gyümölcscentrifugába. A répa levét nem használjuk fel, csak a masszát. Ezt tegyük egy tálba.
A póréhagymát éles késsel aprítsuk a lehető legapróbbra. Adjuk a répához, majd a többi ízesítőt is. Az olívát óvatosan kezdjük hozzáadagolni, kevergessük közben. Sűrű, de jól kenhető masszát kell kapnunk.
A fokhagymát reszeljük le és keverjük hozzá. Csepegtessünk hozzá 5-6 csepp szarvasgombaolajat, keverjük el, fedjük le és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe.
Bonbonformákba nyomkodva formáztam, csíkokra vágott póréhagymával díszítettem, a tányért pedig balzsamecetkrémmel csíkoztam meg.
Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.