Réteges lekváros linzer tej-, tojás- és gluténmentesen
Mivel nem ehetek sem tojást, sem búzalisztet, sem tejet, ez a mentes recept a saját kísérletezésem eredménye. A recept eredetileg zsírt ajánl a tésztához, én viszont növényi margarint használtam, s így sem lett száraz. A tésztával van egy kis macera, mert vékonyra kell nyújtani és kissé törik, ezért sütőpapíron nyújtom mindig, és úgy fordítom át a tepsibe. Nagyon ízletes édesség! Frissen is finom, de másnap az igazi, addigra összeérnek az ízei.
Hozzávalók
30 dkg Nutri-free Mix Per Dolci süteményliszt
10 dkg darált mandula vagy mandulaliszt (mandulalisztet használtam)
10 dkg porcukor
1 közepes biocitrom lereszelt héja
fél zacskó sütőpor
6 evőkanál mandulás rizstej (Bio Bridge-t használtam)
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg növényi bio margarin, vagy Vénusz margarin, vagy zsír
1 evőkanál Loprofin tojáshelyettesítő por 4 ek vízben feloldva
a rétegek közé lekvár (eperlekvárral készítettem)
díszítéshez porcukor és mandula
Elkészítés
A kimért lisztet elkevertem a sütőporral, a mandulaliszttel, a porcukorral, hozzáadtam a megmosott citrom lereszelt héját, a kockára vágott zsiradékot, a tojáshelyettesítőt, és a 6 evőkanál mandulás rizstejet.
Géppel egynemű tésztává dagasztattam, majd kézzel gombócot formáztam belőle. Három részre osztottam, az egyikbe belegyúrtam a kakaóport. Picit állni hagytam, majd lisztezett deszkán nyújtottam az első világos lapot.
Rácsavartam a lisztezett nyújtófára (lisztezzük, mert ragad!), és belesimítottam a sütőpapírral bélelt tepsibe. Megkentem lekvárral. Kinyújtottam a kakaós lapot, ráigazítottam a lekváros rétegre, majd ezt is megkentem lekvárral. Végül a harmadik lapot is kinyújtottam és betakartam vele a többi réteget.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon 25 percig sütöttem.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.