Rizses húsétel, ahogy szerkesztőnk készíti

Rizses húsétel, nem nevezném rizottónak, mivel jázmin rizsből készül, bár az elkészítés folyamata hasonló. A hagyományos rizses hússal ellentétben nem pörköltalap adja az alapízt, mindezek ellenére nagyon finom és elég könnyen elkészíthető. A zöldségek összetétele mindig attól függ, hogy mit találok itthon, nem kell ragaszkodni a felsoroltakhoz. Jázmin rizs helyett basmati rizzsel is elkészíthető.

Hozzávalók

1 csirkemellfilé

10 dkg füstölt, csípős kolbász

1 fej vöröshagyma

maroknyi zöldborsó

4-5 fej gomba

1 dkg szárított vargánya

1 db kápia paprika

1 nagy paradicsom

3 gerezd fokhagyma

1 nagy bögre jázmin rizs

1,5 dl fehér vagy rozébor

2-3 bögre víz

1 kk szárított rozmaring

1 babérlevél

1 tk vad oregánó

1 tk görög fűszerkeverék

3 ek olíva olaj

1 dl tejszín

friss petrezselyem

friss snidling

bors

1 csipet chili pehely

reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés

A csirkemellet kockázd fel. A kolbászokat karikázd, majd vágd félbe.

A hagymát tisztítsd, majd vágd apróra.

A vargányát áztasd egy bögre forró vízbe. A gombákat vágd cikkekre, a kápiát apró kockákra.

Tégy egy nagy tapadásmentes edénybe olíva olajat, add hozzá a kolbászt és pirítsd zsírjára.

Amikor kiengedte a színét, szedd egy tálba, majd pirítsd meg a csirkemellet a szárított fűszerekkel. Amikor kezd kifehéredni a hús, mehet hozzá a hagyma.

Amikor megüvegesedett a hagyma, add hozzá a gombát, a zöldborsót, végül borítsd bele a rizst, alaposan forgasd át a többi hozzávalóval, és reszeld bele a fokhagymákat.

A borral öntsd fel és kavargatva hagyd, hogy elforrjon. Amikor a bor elpárolgott, mehet hozzá a vargánya és az áztatóleve – egy púpos teáskanálnyi sóval ízesítsd, ha elkészült, még sózhatod, ha szükséges.

Amint a folyadék elillant, kis adagonként vízzel pótold, közben szorgosan kevergesd. (Nem szükséges lefedni, csak folyton kevergetni és pótolni a folyadékot.) 15-18 perc alatt elkészül.

A legvégén keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet, snidlinget, valamint a kápiát, a félretett kolbászt és a tejszínt. A tejszín kissé krémes állagot ad az egytálételnek. Keverd el a tejszínnel és vedd le a főzőlapról (tűzről). Ekkor a felkockázott paradicsom is mehet hozzá; a gőz hatására megpuhul, de nem fő szét.

Frissen őrölt borsot tekerj rá. Forrón tálald, reszelt sajttal szórd meg.

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =

hirdetés