Rizskoch eperszósszal
A rizskoch, azaz a rizsfelfújt klasszikus házi édesség. A hétvégén rizskochot készítettem, 3 éves kisfiam először kóstolta meg, s bár a rizsételeket újabban nem kedveli, ebben a változatban nagyon ízlett neki. Az alapreceptet némileg továbbfejlesztettem, így a rizskoch lazább, nem fojtós; nemcsak citromhéjjal, hanem gyömbérrel, fahéjjal ízesítem, és nem adok hozzá lisztet, mert felesleges, anélkül is elég magas a kalóriatartalma.
Hozzávalók:
30 dkg rizs, 2 dl víz, 8 dl tej, 200 ml főzőtejszín, 15 dkg barnacukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 2 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál méz, 5-10 dkg mazsola (tetszés szerint), 1-2 evőkanál kandírozott narancshéj, 5 tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, egy-egy kávéskanál őrölt fahéj, őrölt gyömbér. Tepsi kenéséhez vaj, rá kekszmorzsa
Elkészítése:
A rizst 2 deci vízben felfőzöm, amikor a rizsszemek kezdenek puhulni, a víz elfő, hozzáöntöm a tejszínt és a tejet, a barnacukrot, a sót és közepes fokozaton tovább főzöm kb. 10 percig, majd a főzőlapot kikapcsolva a rizst fedő alatt párolom. Ekkor keverem hozzá a megmosott mazsolát, a kandírozott narancsot, hozzáadom a mézet. A rizs magába szívja a tejet, tejszínt, akkor jó, ha lágy rizses masszát kapunk. A masszát keverjük át, és hagyjuk félig kihűlni. Szétválasztom a tojásokat, a sárgákhoz hozzáadom a lágy vajat (vagy margarint), a 2 vaníliás cukrot és az egészet habossá keverem, majd a félig kihűlt rizshez adom, s alaposan összekeverem. Hozzáadom a fűszereket: a fahéjat és a gyömbért (ezek elhagyhatók – a fűszerek nem dominálnak benne, de ízletesebbé teszik a rizskochot.) A tojásfehérjéből kemény habot készítek, majd finom mozdulatokkal ezt is hozzákeverem a tojássárgával elegyített rizsmasszához.
Megsüthető mélyebb tepsiben, jénai tálban, vagy szilikon formában is. Bármelyikben is sütjük, a sütőedényt kenjük meg vajjal és hintsük meg kekszmorzsával (ha nincs otthon, jó a zsemlemorzsa is).

Hidegen szeletelve
200 Celsius fokon nagyjából 35 perc alatt sül aranybarnára. Tálalható bármilyen friss bogyós gyümölccsel (eper, szeder, málna, ribizli), ill. ezek valamelyikéből készített gyümölcsszósszal, finom lekvárral is. Hidegen könnyebb szeletelni, nem morzsolódnak le a rizsszemek (mi nem tudtuk kivárni).
Alapító-főszerkesztő
Több mint húsz évet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként. Szerettem volna kimaradni a nagy médiaátrendeződésből, részben ezért hoztam létre ezt a független felületet. Hét és fél év telt el magazin indulása óta. Kitartó munka, elköteleződés eredménye, család, munka mellett, szabadidőnk terhére gondozzuk. Hálás vagyok mindazoknak, akik részt vállalnak benne.
Képesítéseim: szociális munkás, intézményi kommunikátor, újságíró, kiadványszerkesztő. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet végzős MA-hallgatója vagyok, TDK kutatási területem az iskolai mentálhigiéné.
Ide írhatod a véleményed!
Want to join the discussion?Feel free to contribute!