Rizstej hideg eljárással. Bevált recept ízesített és natúr változathoz

hirdetés

hirdetés

A bolti növényi tejek – köztük a rizstej – meglehetősen drágák. A növényi tejek mindenki étrendjében helyet kaphatnának, hiszen könnyen emészthető, tápanyagban gazdag italok. A tejsűrűségű tejfehér italt nagyon egyszerű házilag elkészíteni, egy liter 100-200 forintból kihozható – ráadásul a felhasznált rizs nem veszik kárba, sütéshez-főzéshez felhasználható rizsdarát kapunk. A házi rizstej önmagában is ízletes ital, ami tetszés ízesíthető. Készíthetünk belőle kakaót, önthetünk belőle a kávéba. Felhasználható smoothie-khoz, kásához, főzéshez, sütéshez. 

Rizstejet fehér és barna rizsből is készíthetünk. Élettani hatását tekintve értékesebb a barna rizsből készített változat és az íze is karakteresebb. A hideg eljárást ismertetjük.

Hozzávalók kb. 1 liter sűrű rizstejhez

1 bögre (2 dl) rizs (fehér vagy barna)

2 bögre forró víz

kb. 4-5 dl víz (szűrt vízből készítjük)

1 fahéjrúd (elhagyható)

2-3 cm vaníliarúd (elhagyható)

cukor ízlés szerint (elhagyható)

fél literes befőttes üveg

Elkészítés

A rizst mossuk meg, majd tegyük egy nagyobb üvegbe és öntsük fel a forró vízzel. (Ha ízesített rizstejet szeretnénk, tegyünk bele egy fahéjrudat és 2-3 cm vaníliarudat. Fedjük le az edényt, és tegyük 5-6 órára a hűtőbe.

A rizs kellően megpuhul – botmixerrel keverjük 1-2 percig. 

A képződött tejfehér folyadékot gézlappal bélelt szűrőn keresztül szűrjük le, és öntsük egy 1 literes palackba (rendszeresíthetünk erre a célra tejes palackot). A rizsdarát öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy az edényt megtöltse, rázzuk össze, és tegyük néhány órára a hűtőbe. Mielőtt leszűrnénk, botmixerrel keverjük össze. Gézlappal bélelt szűrőn keresztül szűrjük le és öntsük ezt is a palackba.

Hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel az üveget.

A képződött rizsdarát szárítsuk ki – kását főzhetünk belőle, süteményekhez is felhasználható.

Zabtej hideg eljárással

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás