Rizstej hideg eljárással. Bevált recept ízesített és natúr változathoz
A bolti növényi tejek – köztük a rizstej – meglehetősen drágák. A növényi tejek mindenki étrendjében helyet kaphatnának, hiszen könnyen emészthető, tápanyagban gazdag italok. A tejsűrűségű tejfehér italt nagyon egyszerű házilag elkészíteni, egy liter 100-200 forintból kihozható – ráadásul a felhasznált rizs nem veszik kárba, sütéshez-főzéshez felhasználható rizsdarát kapunk. A házi rizstej önmagában is ízletes ital, ami tetszés ízesíthető. Készíthetünk belőle kakaót, önthetünk belőle a kávéba. Felhasználható smoothie-khoz, kásához, főzéshez, sütéshez.
Rizstejet fehér és barna rizsből is készíthetünk. Élettani hatását tekintve értékesebb a barna rizsből készített változat és az íze is karakteresebb. A hideg eljárást ismertetjük.
Hozzávalók kb. 1 liter sűrű rizstejhez
1 bögre (2 dl) rizs (fehér vagy barna)
2 bögre forró víz
kb. 4-5 dl víz (szűrt vízből készítjük)
1 fahéjrúd (elhagyható)
2-3 cm vaníliarúd (elhagyható)
cukor ízlés szerint (elhagyható)
fél literes befőttes üveg
Elkészítés
A rizst mossuk meg, majd tegyük egy nagyobb üvegbe és öntsük fel a forró vízzel. (Ha ízesített rizstejet szeretnénk, tegyünk bele egy fahéjrudat és 2-3 cm vaníliarudat. Fedjük le az edényt, és tegyük 5-6 órára a hűtőbe.
A rizs kellően megpuhul – botmixerrel keverjük 1-2 percig.
A képződött tejfehér folyadékot gézlappal bélelt szűrőn keresztül szűrjük le, és öntsük egy 1 literes palackba (rendszeresíthetünk erre a célra tejes palackot). A rizsdarát öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy az edényt megtöltse, rázzuk össze, és tegyük néhány órára a hűtőbe. Mielőtt leszűrnénk, botmixerrel keverjük össze. Gézlappal bélelt szűrőn keresztül szűrjük le és öntsük ezt is a palackba.
Hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel az üveget.
A képződött rizsdarát szárítsuk ki – kását főzhetünk belőle, süteményekhez is felhasználható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.