Római képeslap 2. – Az Angyalvár

Città Eterna, azaz az Örök Város. Róma, az olasz főváros közkedvelt úti cél egész évben, hiszen minden évszakban szerethető. Az időjárás enyhébb, mint nálunk, így többnyire télen sem mínuszokkal számolnunk, decemberben az átlagos hőmérséklet 12 Celsius-fok. A nyár forró – július, augusztus hónapokban meghaladja a 30 Celsius-fokot a nappali átlaghőmérséklet – , de olasz tengerparti nyaralás során, amennyiben autóval utazunk, érdemes római kitérőt tenni. Látnivaló akad bőven, finom ételek és italok, no, és stílusért sem kell a szomszédba menni. 

Angyalvár Castel Sant’Angelo

Az Angyalvár Hadrianus császár 135-139 között épített síremléke a Tevere jobb partján áll, a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo köti össze a várossal.

Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant’Angelo-t sokan Róma legszebb hídjának tartják. Szintén a műpártoló Hadrianus császár építtette grandiózus városrendezési terveinek megfelelően. A hidat Péter és Pál apostol szobra, valamint 10 angyal díszíti. Az angyalok csak a 17. században kerültek a hídra Bernininek és tanítványainak köszönhetően.

Az Angyalvár a halikarnasszoszi mauzóleum mintájára épült. Az alapépítmény egy 84 méter élhosszúságú négyszög, amelyen egy 60 méter átmérőjű monumentális henger áll. A henger belsejében egymás alatt 4 kamra található (legalul a sírkamra), melyeket spirális folyosó vesz körül. A későbbi évszázadokban katonai erőddé alakították a mauzóleumot, majd Aurelianus császár falainak egyik központi erődje lett.

Az Angyalvár nevet az 590-ben pusztító pestisjárvány idején kapta: a járvány elhárítására a I. Gergely pápa könyörgő körmeneteket tartott. A legenda szerint egy alkalommal a vár tetején meglátta Szent Mihály arkangyalt, amint a büntetés kardját visszahelyezi hüvelyébe: ezzel jelezte a járvány végét. Az épület tetejére először Baccio da Montelupo Szent Mihályt ábrázoló márványszobra került, majd 1753-tól ezt felváltotta a Peter Anton von Verschaffelt által készített bronzszobor.

A középkorban Róma erődjének számított az épület. Annyi harc folyt érte, hogy a polgárok 1379-ben megkísérelték lebontani: szerencsére csak a márványborítás esett áldozatul.

Az épület börtönként is funkcionált, itt raboskodott például Giordano Bruno, Beatrice Cenci, Benvenuto Cellini, Cagliostro. Nyugodtabb időkben az Angyalvárat a pápák nyári laknak használták.

1870-ben az épületet államosították, ezután börtönként, majd kaszárnyaként működött. 1905-ben kezdték el a restaurálását, 1933 óta múzeumként funkcionál. A látogatók megtekinthetik az ókori spirális feljárót, a császárok egykori temetkezőfülkéit, de látható a múzeumban egy fegyvergyűjtemény és az épület történetét bemutató tárlat is.

 

Babicz Rita

Szöveg: Wikipédia Fotók: Babicz Rita, www.europepics.org (Ponte Sant’Angelo)

 

Ajánló

romapiac2_600_400

Piacok, hangulatok, Róma

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − öt =

hirdetés