Ropogós forgácsfánk. Élesztőmentes recept

A hagyományos, élesztővel készített csörögefánk, herőce vékonyra nyújtott, élesztőmentes változata, forgácsfánknak is nevezik, de lusta rétesként is ismert. Az olaszok is kedvelik, farsangi időszakban elérhető az olasz cukrászdákban a Chiacchiere di Carnevale vagy a Frappe di Carnevale.

Hozzávalók családi adaghoz

25 dkg liszt

3 db tojás sárgája

1 teáskanál porcukor

2 teáskanál tejföl

csipetnyi só

kevés rum vagy rumaroma

Elkészítése

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. Enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk (1-2 milliméternél ne legyen vastagabb). 

Derelyevágóval kis 5-6 centis formákat (hosszúkás téglalap, rombusz vagy négyzet) vágunk a tésztából, majd forró olajban kisütjük. 

Sütésnél figyelni kell, mert a vékony tészta nagyon gyorsan megbarnul, pár másodperecig elég az olajban tartani, ha pirulni kezd, kivehetjük.

A kisült forgácsfánkot hintsük meg szőlő- vagy porcukorral.

 

Nyitókép: Rollopack/Wikimedia

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 4 =

hirdetés