Ropogós kenyérrudacskák – egy remek grissini recept
A grissini egy jellegzetes pálcika alakú pékáru, az olaszok nagy kedvence. A hagyomány szerint a grissini 1679-ben született, amikor Antonio Brunero egy lanzoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette II. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret. Nagy kedvelője volt Bonaparte Napóleon is, olyannyira, hogy futárszolgálatot alakított Torino és Párizs között, melynek elsődleges feladata a grissini szállítása volt, amit ő les petits bâtons de Turinnak hívott.
Hozzávalók
150 g finomliszt
150 g rétesliszt
10 g friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olvasztott vaj
120-130 ml tej és víz keveréke (1:1 arány)
50-100 g finomra reszelt sajt
késhegynyi őrölt kömény
1 tojássárgája
Elkészítés
Keverőtálba öntöm a kétféle lisztet, a reszelt sajtot, a sót, a cukrot, a köményt, végül hozzáadom a vajat is. Az összeöntött vizet és tejet meglangyosítom, elkeverem benne az élesztőt és beleöntöm a tálba. Villával összekeverem, kézzel jól átgyúrom és kb. 5 percig dagasztom. Ha szükséges, vizet adhatunk hozzá, de csak evőkanalanként.
Letakarva a duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, vastagabb hengert formázok belőle, és késsel kb. 20-25 egyforma szeletet vágok.
Tíz percig pihentetem, majd kb. 35 centi hosszú rudakat sodrok a szeletekből.
A rudakat sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem és megkenem csepp tejjel elkevert tojássárgájával. (Szórhatunk rá durvára őrölt sót, kömény- vagy szezámmagot is.)
Hagyom tíz percet kelni. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Pihentetés után forró sütőben 15-20 percig sütöm.
Nagyon egyszerű mártogatót készítettem hozzá tejföl mascarpone és mediterrán fűszersó keverékéből. A mediterrán fűszersó kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, fodormentát tartalmaz.
Recept, fotók: Katbo – Réka
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.