5 kiváló gyógynövény, amit bevethetünk rovarok ellen

Élmény nyáron a szabadban időzni, grillezni, pihenni, csakhogy az idillt gyakran megzavarják a rovarok, főleg, ha megérzik a készülő ételek csábító illatát. A legyek és darazsak azonnal megszimatolják, merre van a lakoma, a szúnyogok estefelé támadnak, és az sem kellemes, ha hangyákkal van tele az étkezőasztal. Sokan vegyi anyagokat vetnek be ellenük, figyelmen kívül hagyva a gyógynövények rovarűző tulajdonságait. Ha megfelelő növényeket telepítünk a megfelelő helyre, távol tarthatjuk a betolakodókat. Nagy Adrienn agrármérnök a rovarűző gyógynövényeket ismerteti.

 

Bazsalikom

Fotó: stock.xchng

Népszerű fűszernövény, könnyen termeszthető. Pikáns ízt ad ételeinknek, illata pedig távol tartja a legyeket. Erkélyen cserépbe ültetve, a balkonveteményes részeként rovarriasztóként is helytáll.

 

Babérlevél

Fotó: PhytoImages.siu.edu

Elűzhetők vele a fülbemászók, ormányos bogarak. A csótány és a zsizsik sem kedveli, az illóolajában található vegyületnek – a cineolnak – rovarriasztó hatása van.

 

Levendula

Fotó: wallpaperus.org

Sokoldalú gyógynövény, karakteres illata révén hatékony a szúnyogokkal, a legyekkel, és a hangyákkal szemben. A szekrényben, gardróbban elhelyezett levendulás illatpárnák távol tartja a molyokat, bolhákat.

 

Varádics

Kevésbé ismert gyógynövény a varádics (Gilisztaűző Varádics), pedig már az ókorban is használták a kellemetlen szagok, és rovarok elűzésére, fertőtlenítésre. Gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Virágzatának illata a rovarok és egerek számára kellemetlen, taszító, elűzi őket az otthonunkból.

 

Csombormenta

Fotó: www.sargacal.com

A csombormenta a mentafélék családjába tartozik; taszítja a legyeket, szúnyogokat és a bolhákat. A sokoldalú növény segíthet elűzni az egereket és a hangyákat is. Legyünk azonban óvatosak, hiszen ez a mentafaj a mérgező növények közé tartozik! Kis mennyiségben a szervezetbe jutva is veszélyes!

A felsoroltak közül bármelyik gyógynövényt használhatjuk a rovarok távol tartására, szükségtelen vegyszert alkalmazni, anélkül is megszabadulhatunk a bosszantó, olykor káros betolakodóktól.

 

Olvasói kérdések

Milyen mennyiségben kellene ezeket a növényeket termeszteni, hogy hatásosak legyenek?

– A termesztendő mennyiség kialakításához pontos számot nem tudunk megadni, hiszen minden növény más és más méretekkel, és begyűjthető mennyiséggel rendelkezik, továbbá felhasználásuktól, fogyasztási szokásainktól is függ a mennyiség. Ha megfelelően kiszárítjuk a leszedett leveleket, virágokat, sokáig eltarthatók.

Inkább keverve legyenek az ágyásban, vagy inkább fajtánként, csokrokban? Körülbelül milyen a “hatótávolságuk”?

– Hasznosabb a növényeket felváltva ültetni, így kihasználhatjuk a növénytársítás előnyeit. Az ültetési távolság a herbáliák növekedési intenzitásától függ. Természetesen ritkíthatók, ha idővel egymás kárára nőnének. Emellett fontos tudni, hogy egyes fajtákat metszeni kell, például a levendulát!

A bejárati ajtótól két méterre telepített növények csökkenthetik az egérinváziót?

– A gyógy- és fűszernövények intenzív illata nem csalogatja, hanem kifejezetten taszítja az egereket és más rágcsálókat, valamint a nemkívánatos rovarokat. Ezeket a növényeket akár ablakpárkányban, vagy erkélyen is nevelhetjük. A rágcsálókat pedig kiűzhetjük például mentával, bazsalikommal, rozmaringgal, hagymafélékkel, bodzával, ürömmel – ezek friss, vagy szárított leveleivel -, illetve az ezekből készült illóolajokkal. Érdemes ezek közül minél több fajtát termeszteni, hisz eltérő az ízviláguk és a gyógyhatásuk.

 

Írta: Nagy Adrienn és a Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 − tizenhárom =

hirdetés