Édes illat. Így készül a rózsaszirmos akácméz

Mielőtt a rózsa elvirágzik, gyűjtsük össze a hervadásnak indult szirmokat, felhasználhatók méz ízesítéséhez. A rózsaszirmos méz desszertek díszítéséhez, ízesítéséhez, vagy önmagában is fogyasztható. A méz átveszi a rózsa finom illatát és aromáját.

Hozzávalók

2 marék rózsaszirom

2 dl akácméz

Így készült

A rózsaszirmokat begyűjtöttem, majd vékonyan kiterítettem egy vászonra, hogy a bogárkák eltudjanak menni.

Választottam egy szép üveget, a rózsaszirmokat belepotyogtattam, rácsorgattam a mézet majd lezártam az üveget.

Az első napokban naponta lenyomkodom egy tiszta kanállal a szirmokat a méz alá. Nem szoktam leszűrni. Hűvös kamrában tárolom.

Mire használom? Rácsorgatom fagylaltra, tejszínkrémre, joghurtra, rizsdesszertre, túrókrémre, stb.

Tippek

Készíthetünk többet is, akkor arányosan emeljük a méz és rózsaszirom mennyiségét is.

Az akácméz kevésbé hajlamos a kristályosodásra, ezért választom a fűszeres, ízesített mézek alapjául.

Ha lehetséges, válasszunk illatos rózsát!

Csak kezeletlen (vegyszerrel nem kezelt) rózsát fogyasszunk. (A szirmokat olyan helyről gyűjtsük, ahol nincs szennyező – nagy autóforgalom vagy ipari létesítmény.)

Ne hígítsuk túl a mézet!

A szirmok idővel kiszáradnak a mézben, a méz megőrzi állagát.

Fotók, szöveg: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + 15 =

hirdetés