Így készül a rózsaszörp
Rózsaszirmokból nemcsak ízletes dzsemet készíthetünk egyszerű eljárással, hanem szörpöt is. A cukron és a minimális citromsavon kívül nem tartalmaz mást, színezőanyagot sem.
A rózsa közismerten ehető virág. Minél illatosabb, annál ízletesebb. Ha rózsából szeretnénk valamilyen finomságot készíteni, csak olyan növény szirmait használjuk fel, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem permetezték – a legjobb, ha a saját kertünkből való. Az elvirágzásnak indult, de még egyben lévő, nem száraz rózsák szirmai ideálisak dzsemhez, szörphöz. Miután leszedtük a rózsákat, lehetőleg egy órán belül használjuk fel, vagy – a mielőbbi felhasználásig – tegyük a hűtőbe.
Hozzávalók kb. fél literhez
fél liter víz
8-10 rózsa
1 teáskanál citromsav
40 dkg kristálycukor
Elkészítés
Öntsünk kb. 6 dl vizet egy közepes lábasba, és tegyük bele az átöblített rózsaszirmokat. Adjuk hozzá a cukrot is, és közepes hőfokon kezdjük főzni. Fontos, hogy ne forraljuk, hanem egyenletesen főzzük kb. 40 percig. A szirmok egy idő után elveszítik a színüket. A főzésidő közepénél adjuk hozzá a citromsavat. A szörpnek gyönyörű színe lesz anélkül, hogy bárminemű színezéket adnánk hozzá. Forrón adagoljuk kisebb üvegekbe, és azonnal zárjuk le légmentesen a fedelével. A tetejére állítva hagyjuk kihűlni a szörpöt – így hűvös, sötét helyen sokáig eláll tartósítószer nélkül is. Felbontás után a hűtőben tároljuk. Jó ízű ital és illatos, érdemes kipróbálni!
A rózsa dzsem receptje >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.