Rozsos cipó
Mint a legtöbb kenyér, ez sem a 10 perc alatt készül el, de megéri vele foglalatoskodni.
Hozzávalók
35 dkg jó minőségű finom liszt ( BL-55 )
10 dkg rozsliszt ( RL-190 )
25 gr élesztő
5 dkg margarin
4 tk cukor
1/2 csapott ek só
Elkészítés
A liszteket keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, 2 teáskanál cukrot és egy villával lazán összekeverjük. A margarint felolvasztjuk és a liszthez öntjük (margarin helyett használhatunk vajat, ínyencek megpróbálhatják olívaolajjal is – más ízvilágot lehet elérni).
Az élesztőt 100 ml langyos, de nem meleg vízben 2 teáskanál cukor hozzáadása mellett feloldjuk. Amikor ezzel készen vagyunk, hozzáöntjük a liszthez és kis langyos víz hozzáadása mellett tésztát gyúrunk belőle. (Lehet gyorsítani kézi mixer használatával.) Ne egyszerre próbáljuk meg eltalálni a tésztához szükséges víz mennyiségét, inkább többször kis adagokban adagoljuk a vizet a tésztához.
A tésztát nagyon alaposan átgyúrjuk. Akkor jó, ha nem ragad a kézre és van tartása. Amennyiben ragadna, kevés finom liszttel kell gyúrás közben meghinteni és tovább gyúrni a tésztát a megfelelő tésztaállag eléréséig. A tésztát jó alaposan meg kell dolgozni, ez minimum 20 perc dagasztást jelent.
Az így elkészült kenyértésztát kelesztőtálba helyezzük és langyos helyre téve 2 órán keresztül állni hagyjuk. Az idő leteltekor a tésztát ismét alaposan átgyúrjuk, törekedve arra, hogy minél több levegőt alaposan kinyomjunk a tésztából. Ekkor egy óra időtartamra ismét keltetjük a kenyértésztát.
A második kelesztést követően gyorsan átgyúrjuk hasonló módon, mint az első kelesztés után. Az átdolgozott tésztát formázzuk (igény szerint cipó formára, vagy normál kenyér alakúra) és cserép sütőtálba melynek az alját vékonyan liszttel meghintjük helyezzük a formázott kenyértésztát (lehet használni sütőpapírt is a liszt helyett).
A tálba helyezett formázott tésztánk tetején éles késsel (zsilettpenge még jobb, csak a kezére mindenki vigyázzon!) ferde, mély bemetszéseket ejtünk. A sütőbe helyezzük a cserépedényt a formázott, bevagdalt tésztával és a sütő aljára fém edényben meleg vizet helyezünk el.
Fél órát állni hagyjuk a tésztát, majd 180 fokon sütjük ki a cipót (elektromos sütő esetén alsó-felső hevítést használva légkeverés nélkül). A sütési idő 80 perc. Lehet előmelegített sütővel is dolgozni, de ebben az esetben érdemesebb fém tálcát, edényt használni. Amennyiben úgy érezzük, hogy túlzottan pirulna a kenyér teteje, alufóliával menet közben le lehet fedni a kenyeret.
A sütési idő leteltére finom kenyér illat lengi be a konyhát. A kenyeret vegyük ki a sütőből és tiszta konyharuhába takarva hagyjuk kihűlni.
Fotó, recept: Ökrös Attila
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.