Sajtkrémleves baconcsipsszel, házi zsemlekockával
A sajtkrémleves igazi kényeztető fogás, amely bármely évszakban megállja a helyét. Krémes, ízletes, és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók 4 főre
3 ek vaj
3 ek finomliszt
2 zöldségleveskocka
1 l víz
100 g érett, kemény sajt
125 ml főzőtejszín
1 csapott tk só
őrölt bors ízlés szerint
4 szelet bacon
2 szikkadt zsemléből készült kruton (tepsibe helyezzük a felkockázott zsemlét, kenjük át kevés olívaolajjal, az olajba tehetünk 1 zúzott fokhagymát is, tegyük sütőbe és pirítsuk meg)
friss petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés
A vajat forrósítsuk fel egy közepes fazékban. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el és közepes hőfokon pirítsuk világos színűre. Forgassuk hozzá a szétmorzsolt leveskockákat, majd kis adagokban, kevergetve adjuk hozzá a vizet is. Akkor jó, ha homogén állagú és nem csomós.
Sajtreszelőn reszeljük finomra a sajtot. Kis adagokban, kevergetve ezt is adjuk a leveshez. Főzzük addig, amíg finoman forrni nem kezd. Pár percig forraljuk. A sajt is elolvad ez idő alatt. Végül öntsük a tejszínt a levesbe, sózzuk, borsozzuk.
A baconszeleteket serpenyőben pirítsuk ropogósra. Ha kihűlt, törjük kisebb darabokra.
Adagoljuk a forró levest tányérokba, szórjuk meg bacondarabkákkal, friss petrezselyemzölddel és zsemlekockával. Csorgathatunk rá kevés tejfölt is.
A nyitókép mesterséges intelligencia segítségével készült
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.