Sajtos-túrós pogácsa
Gusztusos és finom leveles pogácsa. Margó receptje kiadós mennyiségre vonatkozik, a megadott mennyiségekből nagyjából hatvan darab pogácsát kapunk.
Hozzávalók
60 dkg liszt
25 dkg túró (passzírozva)
25 dkg hideg vaj
20 dkg reszelt trappista vagy gouda sajt (füstölt sajt is jó hozzá)
1 dl tejföl
1 púpozott ek só
1 dl tej
5 dkg élesztő
1 csapott ek cukor
3 db tojássárgája
Elkészítés
Krumplinyomón áttörjük a túrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk.
A tejfölben elkeverjük a sót és a 2 tojássárgáját.
A lisztet tálba szitáljuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, és összegyúrjuk. (Egészen lágy tésztát kapunk.) Cipót formálunk belőle, és meleg helyen kelni hagyjuk.
A sajtot megreszeljük, negyedrészét félretesszük.
A tésztát munkalapon 1 centi vastag téglalapra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Letakarjuk, és meleg helyen ismét megkelesztjük (kb. fél óra).
Miután megkelt, a tésztából kétujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk. A tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, megszórjuk a félretett reszelt sajttal, és kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Szaggatáskor figyeljünk arra, hogy minél kevesebb levágott szél maradjon, mert az összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz szép leveles!
Egymástól tisztes távolságra rakjuk a pogácsákat, és forró sütőben süssük aranybarnára.
Frissen, langymelegen a legfinomabb, de másnapra is puha marad a tészta.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.