Sajttorták a világ minden tájáról. Recept a könyvből: Málnás-nutellás sajttorta
Isabel Pérez kilenc év kitartó munkája és a világ legkülönbözőbb tájairól érkező cukrásztanulók százainak lelkes érdeklődése nyomán vetette papírra az Aliter Dulcia cukrászműhely sajttortáinak titkait a több mint nyolcvan receptet tartalmazó receptkönyvben. A könyv címe: Sajttorták a világ minden tájáról.
A kötetből megismerhetjük a különféle tejtermékek világát, jellemzőiket és felhasználási módjukat, megtudhatjuk, melyiket milyen sajttorta tésztájába érdemes belekeverni. Az Aliter Dulcia kínálatában a réteslap- vagy kekszalapú tejberizses, csokoládés és sós karamellás sajttortáktól kezdve a gyümölcstortákig minden megtalálható – a világ különböző országaiban közkedvelt sajttorta-különlegességek is, így bátran nevezhetjük ezt a kiadványt a sajttorták bibliájának.
„Ezzel a könyvvel szeretnék tisztelegni az örök desszert előtt, amely a görög Számosz szigetén született, majd az évszázadok során ínyencek ezreinek a kulináris szokásaihoz alkalmazkodott, és még ma is rendre verhetetlennek bizonyul a legkívánatosabb, legnépszerűbb és legnagyobb csodálatnak örvendő sütemények rangsorában”, fogalmaz Isabel Pérez, aki 2012-ben Gijónban alapította meg cukrászműhelyét Aliter Dulcia néven; madridi üzlete pedig 2019-ben nyílt meg. Tevékenységét a kezdetektől igen nagy érdeklődés övezte számos spanyol és nemzetközi televíziós csatorna, illetve egyéb médiaorgánum részéről. Emellett Isabel gasztronómiai bloggere volt az asztúriai régió legolvasottabb napilapjának, az El Comerciónak. 2014 óta különféle spanyol főzőiskolákban, valamint nemzetközi szinten online is tart cukrásztanfolyamokat; többek között a diákjai inspirálták ennek a kötetnek a megírására is.
A kötet magyar kiadása Mester Yvonne fordításában a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.
Ízelítő a könyvben szereplő receptekből
• Fehér csokis sajttorta
• Asztúriai sajttorta
• Parmezános sajttorta
• Áfonyás-ricottás sajttorta
• Hideg, citromos sajttorta
• Sárgarépás sajttorta
• Presnac
• Melopita
• Pastiera Napoletana
• Torta Susanna
Receptajánló a könyvből
Málnás-nutellás sajttorta
Nincs semmi a világon, amin ne javítana a málna és a csokoládé. Ha még „csokisabb” sajttortára vágytok, akkor a tésztába keverjétek a Nutellát, ahelyett hogy belekanalaznátok. Így más lesz a színe, és szépen mutat majd az üde, piros málnával.
Hozzávalók
600 g krémsajt
160 g kristálycukor
2 közepes tojás
+ 1 sárgája
150 g tejföl
½ citrom reszelt héja
½ kk. vaníliapaszta
2 ek. finom kukoricaliszt
vagy kukoricakeményítő
Nutella
friss málna
20 cm-es tortaforma
Elkészítés
Melegítsük elő az alsó-felső programra állított sütőt 180 °C-ra, és béleljük ki a formát sütőpapírral.
Habosítsuk fel a krémsajtot a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat és a tojássárgáját, majd keverjük hozzá a tejfölt, a citromhéjat, a vaníliát, végül a púpozott evőkanál finom kukoricalisztet (vagy kukoricakeményítőt). Addig dolgozzunk vele, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk. Öntsük a masszát a formába, és oszlassunk el néhány evőkanál Nutellát és friss málnát a belsejében.
Süssük 45 percig a sajttortát, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kenjünk rá néhány evőkanál Nutellát, és díszítsük málnával.
Nyitókép: ©Martín de Arriba/Partvonal Kiadó
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.