Sakk szelet
Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a sakk szeletet bonyolult elkészíteni, de a látszat csal! Ezt a finomságot azoknak a háziasszonyoknak ajánlom, akik mutatós, mégis egy egyszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető finomsággal szeretnének előrukkolni.
Hozzávalók
20 x 30 centis tepsihez
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 tojás
20 dkg liszt
3 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
6-8 ek baracklekvár
10 dkg étcsoki + 1-2 ek olaj
Elkészítés
A puha vajat habosítsuk a porcukorral, majd egyesével keverjük el benne a tojásokat, a sót és a vanília kivonatot. Forgassuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd a tészta felét simítsuk egy kivajazott, alufóliával két részre választott tepsibe.
A maradék tésztába keverjük bele a kakaóport, majd ezt a barna tésztát simítsuk a fehér tészta mellé. Süssünk készre 160°Celsius-fokon előmelegített sütőben. A sütési idő nagyjából 20 perc.
Várjuk meg, amíg a tészta meghűl, majd fordítsuk ki a tepsiből és hosszában vágjuk ketté mindkét darabot. A rétegeket felváltva ragasszuk össze baracklekvárral, majd tegyük a tepsit az összeragasztott tömbre, így az kicsit összenyomja a rétegeket. A sütinket nagyjából két óra elteltével vágjuk hosszában ismét négy szeletbe, majd minden második sort fordítsunk fejtetőre és így is ragasszuk össze a rétegeket.
Végül olvasszuk fel az étcsokit, keverjük el benne az étolajat, majd kenjük meg vele vékonyan a süteményt. A tetejét díszíthetjük kevés aprított pisztáciával, vagy pirított szeletelt mandulával is!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.