San Marino, Európa legrégebbi, a világ egyik legkisebb köztársasága

Az Appennini-félszigettel általában Olaszországot azonosítjuk, pedig itt található Európa legrégebbi, egyben a világ egyik legkisebb köztársasága, San Marino. A hagyomány szerint Szt. Martinus, a 4. században élt szerzetes és a Diocletianus császár vallási üldözései elől menekülő kőművesek alapították. A Monte Titano oldalában fekvő parányi országnak saját pénzverdéje, bélyege, futballcsapata és 1000 fős hadserege van, Formula-1 versenyeiről is híres.

hirdetés 

hirdetés 

A leghosszabb átlója mentén is csak 12 kilométer széles ország határánál nincs útlevél- és vámvizsgálat. Azonos nevű fővárosát egész évben ellepik a turisták és az emléktárgyárusok. Itt talált menedéket Garibaldi, amikor 1949-ben Velencéből menekülnie kellett. Ennek emlékére állítottak a róla elnevezett téren emlékművet. A köztársaság legnagyobb városát a Monte Titano lábánál fekvő Borgomaggiorét függővasút köti össze a fővárossal.

San Marino bazilika
Fotó: Babicz Rita

A templom eredetije az 1100-as években épült, többször átalakították, 1825-ben végleg lebontották, ekkor létesült a mai, klasszicista stílusú épület. Széles lépcsősor vezet a hat oszlop által díszített bejárathoz, a főbejárat felett a köztársaság címere látható. A bazilikában 17-19. századi festmények láthatók főként, s itt őrzik Szt. Martinus földi maradványait.

San Marino Libertas feliratú címerében látható három toll a Monte Titano hegyre épített
erődítményrendszer három várát jelképezi | Fotó: Babicz Rita

A Piazza della Libertá San Marino legnagyobb  tere; három oldalról zárt, a meredek bástyafalon álló nyugati oldala nyitott. Csodálatos panoráma nyílik innen a Titano lankás oldalára, a városra, az Appenninek hegyvonulatára.

Fotó: Babicz Rita

A közösség székhelye, a kormányzat palotája eredetileg 1380-ban épült gótikus stílusban, mai formáját az 1800-as évek végén nyerte el.

Fotó: Babicz Rita

Az ország egyik legszebb történelmi emléke a Monte Titano hegyre épített erődítményrendszer, 3 erődítménnyel.  A legnagyobb és legrégibb erőd a Rocca (más néven Guaita) több mint ezer éve épült. Az idők folyamán többször átalakították, ügyelve arra, hogy eredeti formáját, jellegzetességeit megtartsa.

Fotó: Babicz Rita

Fotó: Babicz Rita

Fotó: Babicz Rita

San Marino óvárosában szinte csak műemlék épületek, lakóházak láthatók, tucatnyi ajándéküzlettel. Az üzleti élet központja viszont az újváros, ahol nagy áruházak, divatüzletek, szállodák, éttermek sorakoznak.

 

San Marinoi hangulat, képekben

Fotó: Babicz Rita

Fotó: Babicz Rita

Fotó: Babicz Rita

Fotó: Babicz Rita

 

Babicz Rita

 

Ajánló

romapiac2_600_400

 

Piacok, hangulatok, Róma >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc + húsz =

hirdetés