Sárgadinnyét télire! Bevált recept befőtthöz
Dinnye befőttről ritkán hallani, pedig a nyár ízeit eltehetjük télire. A befőtt cukordinnyéből is elkészíthető.
Hozzávalók 1 kiló sárgadinnyéhez
1 kg nem túl érett sárgadinnye
15 dkg befőző cukor
5 dl víz
1 g borkősav (tartósításhoz – elhagyható)
2-3 szem szegfűszeg
1-2 csillagánizs vagy 1 kisebb fahéjrúd
Elkészítés
A dinnyét vágd vékony cikkekre, hámozd meg és kanállal távolítsd el a magjait. Vágd kb. 2 centis kockákra (használhatsz dinnyevájót is), majd tedd félre.
A vízből és a befőző cukorból főzz szirupot. A legvégén add hozzá a dinnyét, de rögtön vedd is le a tűzhelyről. Tedd a szirupba a szegfűszeget, az ánizst vagy a fahéjrudat és adagold sterilizált befőttes üvegbe. Szórj rá kevés borkősavat, tedd rá a kupakját, és fordítsd fejjel lefelé. Alaposan bugyoláld be textilekkel és a dunsztban hagyd teljesen kihűlni.
Nagyon jól fog esni hideg őszi, téli napokon.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.