Segítség, a gyerek ottalvós táborba megy! Túlélési tippek aggódó anyukáknak

Bentlakásos nyári tábor. Az első a gyermek életében. És a szülők életében is. Izgalmas lesz – minden érintettnek másként. Az apukák – úgy tűnik – lazábban viselik, az anyukák viszont, ha egybegyűlnek, közösen paráznak – minden lehetséges (vész)helyzetet előre kiveséznek. Pechjükre.

Mit csomagoljunk a gyereknek?

A rövid válasz: mindent. A hosszabb válasz újabb kérdéseket vet fel: milyen táskába csomagoljunk? Hány táska kell? Minimum kettő, egy kistáska (strandoláshoz, kiránduláshoz) és egy nagytáska (a mindennek). A nehézséget az adja, hogy a kistáskába nem tudunk előre bepakolni, mert nem lehet tudni most még, hogy aznap (amikor kell) éppen hova mennek. Mégis csak kell a kistáska (hátizsák) már az induláskor, odaútra, elemózsiának, innivalónak, papírzsepinek, esőkabátnak, pénztárcának (fontos, hogy az étel ne legyen romlékony, különben 5 nap múlva kukacostól kimászik a batyuból). Apropó, pénztárca! Újabb neuralgikus pont. Zsebpénz is kell, mondjuk ezer forint egy napra. Öt napra ötezer… Ki fogja okosan beosztani? Mi van, ha már az első nap elszórakozzák, mondjuk bevásárolnak tiltólistás nassokból…? Semmi – mondja Buddha-nyugalommal egy apuka. – Megtanulják a saját kárukon, hogy nem kell az összes pénzt rögtön elkölteni… Cseppet sem megnyugtató válasz. Férfiagy… Bezzeg, mi nők, gondos stratégia mentén haladunk, kiötöljük, hogy kis borítékokba fogjuk porciózni a napi költőpénzt, százasokat, kétszázasokat. Az apukák elnézően összemosolyognak…

A nagytáskába kell 5 napi ruházat és pótruha: alsónemű, zokni, póló, hosszúnadrág, rövidnadrág, legalább egy hosszú ujjú felső vagy kettő, pizsama. Kell strandcucc, papucs, 1-2 fürdőruha/fürdőnadrág, naptej (ki fogja bekenni? egymást fogják kenegetni?), törölköző. Mi van, ha a gyerek 5 napig ugyanabban a ruhában lesz? Nyugtatjuk magunkat – anyukák -, ez nem történhet meg, a táborvezetők észre fogják venni, főleg ha a szaglásukra is hagyatkoznak. Tisztálkodáshoz szükség lesz másik 2 törölközőre, tusfürdőre, fésűre, fogkefére, fogkrémre – ezek mind érintetlenül érkeznek haza, de ezt a sanda gyanút is igyekszünk elhessegetni.

Bentlakásos tábor – ahogy azt az aggódó anyukák elképzelik…

…és ahogy a gyerekek megélik

Szükség lesz egészségügyi csomagra, a legfontosabb gyógyszerekkel, fájdalom- és lázcsillapítóval, széntablettával, kötszerrel, sebfertőtlenítővel, ragtapasszal, vitaminkészítményekkel. – Felesleges felvásárolni a gyógyszertárat – hallatszik egy rezignált férfihang -, lesz profi elsősegélycsomag. Ezt meg sem halljuk, természetesen.

Kell kulacs, túrázáshoz megfelelő öltözék és túracipő. Háromféle lábbelinél tartunk, az még gombócból is sok…! Napszúrás ellen kell sapka vagy kendő. Ágynemű huzatot is kértek (!), ügyességi feladatként a gyerekeknek kell majd felhúzni. – Nálatok a gyerek szokott ágyneműt cserélni otthon? – kérdezgetjük egymást. Megnyugtató hallani, hogy csupa rutintalan nyolc-, kilencéveseink vannak. Még egy hónapjuk van belejönni az ágynemű kezelésébe.

Alvójátékot is lehet vinni. Naná, hogy viszünk! Elvégre nem erre van a nagytáska? Zseblámpa is kell. (Muszáj?! És ha vaksötétben elcsatangolnak és megtámadja őket egy medve vagy egy falka farkas? Az apák persze nem értik a kérdést…) Tolltartó, füzet, mappa – angol tábor elvégre, tanulgatni is fognak a tábortűz mellett. Mobiltelefont is vihetnek, de nem használhatják napközben, csak vacsora után, alvás előtt fél-egy órát. – És ha az első kanyarban elhagyják a telefont? Ha már az első nap lemerül és eszükben sem lesz feltölteni? – Muszáj telefont vinni? – szól közbe már megint higgadtan egy apuka. – A mi időnkben nem volt mobiltelefon, és túléltük a tábort.

Férfiagy. Erre már nincsenek szavak. A gyerekek túlélik nagy valószínűség szerint, a Jóisten segedelmével, de mi lesz velünk, szegény elhagyatott anyukákkal?


Túlélési tippek

Lélegezz mélyeket!

Hidd el, hogy tapasztalt, jó fej táborvezetőkre bíztad a gyermekedet.

Hidd el, hogy a gyermeked remekül feltalálja magát.

Gondolj arra, hogy a helyzet az idő múlásával csak fokozódik: pár év, és a gyermek nemcsak táborba akar menni nélküled, hanem mindenhová.

Lélegezz mélyeket! Túl fogod élni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tizenöt =

hirdetés