Segítsüti. Ismét elindult a jótékonysági sütiárverés. A fenomenális csokis-céklás szeletre is lehet licitálni csütörtökig. Receptismertető
Végy egy sütit, jót teszel vele!
Hallottál már a Segítsütiről? Története 2009-ben indult, gasztrobloggerek fogtak össze, süteményeket sütöttek, melyeket árverésre bocsátottak és a bevételt – átlátható elszámolással – jótékonysági célra fordították. A Segítsüti bebizonyította, hogy jó ügyekért civil összefogással sokat lehet tenni. Évente kétszer hirdetik meg, tavasz és ősz elején.
A 2017. őszén elindított Segítsüti ezúttal a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért nevű szervezetet támogatja. A szervezet sérült gyermekek szüleinek összefogásából jött létre, küldetésük a sérült/kacifántos gyermekek és családjaik támogatása, életminőségének javítása, a társadalmi integrációjuk elősegítése. Itt olvashatsz róluk bővebben >>
Harminc finomabbnál finomabb édességre lehet licitálni 2017. szeptember 25-től egy egyszerű regisztrációt követően a segítsuti.hu weboldalon. A sütemények, torták többsége Budapesten, illetve Budapest környékén vehető át személyesen, de néhány vidéki városokból is csatlakozott egy-egy sütifelajánló. Néhány süteményt postázni is tudnak a készítők, a licitoldalon megtekinthető az átvételi mód. A sütikre szeptember 28. csütörtök 16 óráig lehet licitálni. Minden sütemény kezdő kikiáltási ára 1000 forint.
Érdekességképpen: a Segítsüti eddigi „legértékesebb” édessége 2 millió forintért kelt el 2010-ben. Ez kiemelkedő eredmény – a bevételt a budapesti I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a szegedi, a zalaegerszegi, a kecskeméti és a pécsi kórház koraszülött osztályai kapták -, de nem ritka, hogy egy-egy süti licitje 150-170 ezer forinttal zárul. A 2016 őszi akció összbevétele meghaladta az 1 millió 800 ezer forintot. Az Életszépítők Magazin Falatkaland – Édes élet rovatát remek receptekkel erősítő B. Csánk Györgyi három éve aktív tagja a Segítsüti gasztroblogger csapatának. A mostani árverésre egy különleges máktortával készült.
A most felajánlott finomságok közül Az élet napos oldala c. gasztroblogról hoztunk egy különleges édességet. Ez a csokis-céklás süti nem tartalmaz sem lisztet, sem hozzáadott cukrot. (A cikk szerkesztésének időpontjában, 2017. szeptember 26-án délelőtt 11 órakor 11 ezer forintnál tart.)
Csokis-céklás szelet
Hozzávalók (20×20-as tepsihez)
400 g min. 60% kakaótartalmú csokoládé
6 tojás kettéválasztva
85 g kókuszvirágcukor (vagy egyéb édesítő)
200 g finomra reszelt cékla
100 ml habtejszín (min. 30%-os)
80 g finomra darált mandula
vaj a forma kikenéséhez
cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
hedonistáknak egy-egy gombóc fagyi
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 175°C-on.
Olvasszuk meg a csokoládét vízfürdő felett (vagy mikróban, de vigyázzunk rá, hogy ne égessük meg). Közben verjük habosra, fehéredésig a tojások sárgáját 60 g cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, keverjük össze alaposan. Ezután szórjuk bele lereszelt céklát és ezzel is keverjük össze.
A tojások fehérjét egy csipet sóval és a maradék (25 g) cukorral verjük kemény és fényes habbá, majd óvatosan forgassuk bele egy spatula segítségével a csokis masszába a tejszínnel együtt.
Adjuk hozzá végül a mandulát, óvatosan keverjük össze, majd öntsük a tésztát a kivajazott formába.
Tegyünk egy, a 20×20-as formánál nagyobb formába vizet, helyezzük bele a tésztával teli formánkat és gőz, vízfürdőben süssük 45 percig a süteményt. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet és süssük további 25-30 percig. Kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk a süteményt fél órán át a sütőben hűlni, majd vegyük ki és hagyjuk tovább egy rácson hűlni.
Ha langyosra hűlt, szedjük ki a formából (ha a széle a formához tapadt, vegyük igénybe egy kés segítségét). Vágjuk kockákra, szervírozásnál szórjuk meg kakaóval és kínáljunk hozzá fagyit.
Recept, fotó: Az élet napos oldala >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.