Hogyan NEM lehetsz boldog, sikeres és gazdag? Önjelölt mágusok hamis próféciái

Sikertrénerek, motivációs előadók, önismereti tanácsadók, akik biztosan tudják, hogyan lehetsz sikeres és azt is, hogy miért nem vagy az. Vezetnek, tanítanak, mégis, a pénztárcád üresebb, a szíved nehezebb, mint valaha… Mi lehet a baj?

Három és fél évet pazaroltam el az életemből a félrevezető tanításoknak köszönhetően; egy lépéssel sem kerültem közelebb a céljaimhoz. Időbe telt, mire rájöttem, hogy nem velem van a baj… A titokkal, Brian Tracy Phoenix szemináriumával és Robert Kiyosaki Gazdag papa szegény papa című könyvével kezdtem. Én is mantrázgattam, vizualizálgattam, imádkoztam az Univerzumhoz, pozitívan próbáltam hozzáállni a dolgokhoz. Vagyis: ragaszkodtam a hülyeségeimhez. Éreztem, hogy érdemben semmi sem változik, mégis. Önigazolásokat gyártottam, ámítottam magam: működnie kell, csak ki kell várni. Hogy mennyire eredménytelen volt ez az időszak, utólag látom – amikor az ember a rögeszméiben él, beszűkül az érzékelése.

Brian Tracy remek üzletember, író és előadó, de valljuk be őszintén, nagyban kiveszi a részét a sikerre áhítozó emberek álomvilágba ringatásából. Egy interjúban elmondta, hogy amikor befutott és ismert lett, felkérték, tartson előadást a sikerről, a sikeres emberekről. Kikerekedett a szeme és azt válaszolta: fogalmam sincs, hogy mi a sikeres emberek titka, de utánanézek, és megtartom az előadást.

Ezt követően ismerkedett meg a pozitív gondolkodás erejével, a vonzás törvényével, a céljaink papírra vetésének fontosságával, a vizualizációval, a hála értékével és az Univerzum jótékony hatásaival is. Itt érdemes megállni egy pillanatra… Ezek szerint Brian Tracy már azelőtt dollármilliomos értékesítési szakember volt, mielőtt az imént említett dolgokkal megismerkedett volna?! Hogy is van ez? Brian Tracy anélkül lett sikeres, hogy a módszereit, a tanításait magán alkalmazta volna?

A választ ugyancsak Brian Tracy-től tudtam meg. Egy elit mesterképzésén elárulta sikerének titkát. Törekedett arra, hogy a lehető legjobbá váljon a szakmáján belül, elérte, hogy minél több pénzt tudjon megtakarítani, több jövedelemforrást is kiépített maga köré, és okosan befektette a pénzét. Tehát semmi hókuszpókusz, semmi misztikum, csak okosan végzett munka…

Ám – mivel – a sikertelen emberek nem szeretik azt hallgatni, hogy a sikerért meg kell dolgozni, Tracy kénytelen volt másként tálalni a dolgokat. Mást mond az elitképzésein a sikeres embereknek, mást mond a sikerre vágyóknak szánt könyvekben, hanganyagokban. 

A legtöbb sikeres ember soha életében nem hallott a titokról, nem írogatják le a céljaikat minden áldott nap, nem bújnak pozitív idézeteket, és fogalmuk sincs, mivel foglalkozik egy önértékelési tanácsadó.

Hogy mennyire nincs köze a sikerhez és a gazdagsághoz azoknak a dolgoknak, amiket nap mint nap próbálnak lenyomni a torkodon? Egy példa. Képzeld el, hogy az autópálya belső sávjában autókázol, amikor hirtelen a semmiből egy luxusjárgány tűnik fel a visszapillantódban. A sofőr pofátlanul kiteszi balra az indexet, eszeveszetten dudál, hogy húzódj le. Megteszed, de ő továbbra sem hagyja abba a dudálást, sőt, még be is int neked, ahogy elhalad melletted. Mi az első gondolatod? Az, hogy borulnál-bele-az-első-árokba, vagy, hogy mekkora-egy-szemét-állat?

Tudod mit? Valószínűleg tényleg az… Szerinted ennek az embernek pozitív a hozzáállása? Azért volt ennyire ideges, mert megzavartad mantrázás közben, vagy azért rohan, hogy leírogassa a céljait? Mégis luxuskocsival rohangál, mégis ott ül mellette a tíz évvel fiatalabb barátnője, mégis a 150 milliós házába tart. Pedig életében nem hallott az Univerzum jótékony hatásáról, nem hisz egy magasabb rendű intelligenciában… A motivációs és sikertrénerek tanításai alapján ennek az embernek nem szabadna sikeresnek lennie!

A legnagyobb hazugság, amit próbálnak veled is elhitetni, hogy teljesen más emberré kell válnod. Azt tanítják, hogy add fel a jelenlegi éned, változz meg drasztikusan, mert csak így lehetsz boldog, sikeres és gazdag. Azt hazudják, hogy a sikeres és gazdag emberek a legjobb, legtisztességesebb és legbecsületesebb emberek a világon. Te is tudod, hogy ez nem igaz.

Nem kell csak pozitívan gondolkodnod!

Nem kell görcsösen hálálkodnod minden apróságért!

Nem kell arra kérned az Univerzumot, segítsen beindítani a vállalkozásodat!

Nem kell minden nap kétszer leírnod: befektetem a pénzem, hogy gyarapodjon! (Egyszerűen csak utald át a befektetési számládra.)

Az általam ismert sikeres és gazdag emberek többsége ugyanolyan rosszindulatú, ugyanúgy elítéli azt, amit nem ismer, ugyanolyan hálátlan és ugyanolyan türelmetlen, mint a nagy átlag…

Nem kell 180 fokos fordulatot venned ahhoz, hogy sikeres és gazdag legyél, csak néhány dolgot kell másképp csinálnod, mint eddig. Ha ezt megérted, sok lehetőség nyílhat meg előtted, és közelebb kerülhetsz a céljaidhoz, mint eddig bármikor.

 

A szerző

Kugler Ádám

Kugler Ádám viselkedéskutató, az InnerSide online magazin főszerkesztője. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll. Küldetése, hogy megismertesse veled az emberek rejtett oldalát.

InnerSide

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × négy =

hirdetés