Siker, történetek. Álljon meg egy novellára! Válogatáskötet született a villamos- és buszmegállókba szánt írásművekből

Álljon meg egy novellára! Ezzel a címmel a JCDecaux 2017-ben hirdette meg először novellaíró pályázatát, amelyet már az első évben nagy érdeklődés kísért, mintegy 2500 pályamű érkezett. A legjobb írásokat nagyméretű plakátokon olvashatták Budapest és nagyvárosok utcáin, villamos- és buszmegállókban a járókelők, várakozók. A sikeren felbuzdulva a pályázatot 2018-ban és 2019-ben is meghirdették, a lelkesedés nem lankadt, jobbnál jobb írásművek születtek.

A szerzők összetétele vegyes, van közöttük például matematikatanár, színész, irodalommal kacérkodó keresztrejtvény-szerkesztő, de mivel semmiféle előképzettségi vagy tapasztalatai megkötés nem volt a kiíró részéről, bárki beküldhette rövid történetét. A novellák is sokfélék ennek megfelelően.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában 2019 végén megjelent Álljunk meg egy novellára! c. kötet ezen írásokból szemléz. 

– Olvashatunk a szomorúságát családfakutatásba fojtó apáról, az örök fiatalságra vágyódó színházi jegyszedőnőről, nehezen kommunikáló apákról és fiúkról. Fiatalokról, akik elszalasztják a szerelmet, és olyanokról, akik egy életen át meg tudják őrizni azt. Hiányaink, vágyaink, mindennapi bosszúságaink éppúgy fevillannak ezekben az írásokban, mint a generációs problémák, a családi és közösségi múlt. De a humort sem kell nélkülöznünk olvasás közben – írja a könyv előszavában Dian Viktória szerkesztő.

A pályázat ötletgazdája, a A JCDecaux a világ vezető outdoor média vállalata, több mint 70 országban folytat üzleti tevékenységet. Kiemelt, forgalmas helyeken található hirdetési felületeivel világszerte 340 millió embert ér el naponta*. A vállalat kezdeményezésének eredeti célja  az volt, hogy a tömegközlekedők várakozással eltöltött perceit tartalmasabbá, kellemesebbé tegye. A kezdeményezés révén azonban kezdő írók mecénásává is vált, hiszen láthatóságot nyújtott a fiatal tehetségek számára, lehetővé tette, hogy százezrek olvashassák novelláikat. 

A zsűri által kiválasztott írásművek nagyméretű plakáton jelennek meg a megállókban

Az Álljon meg egy novellára! c. kötetben ötvenöt szerző műve szerepel, az alkotók rövid bemutatkozása a könyv hátsó lapjain található. 

Webes felületen is olvashatók a szakmai zsűri által legjobbnak tartott novellák, a 2019-es pályaművekből húsz döntős írás megtalálható a novella.jcdecaux.hu oldalon.

A novellákat bíráló szakmai zsűrinek 2019-ben is a József Attila-díjas Grecsó Krisztián író volt az elnöke. Tőle idézzük:

„A JCDeaux novellapályázata olyan, mint egy országos szabadegyetem. Évről-évre tömörebb, kidolgozottabb, okosabb és néha persze karcosabb novellák jönnek. Nem tudom, mi lesz ebből, de sok ilyen helyzet kellene ebbe az országba. Ahol magukra adó, okos, kreatív emberek űzhetik, hajszolhatják a tehetségüket.”

A pályázaton az I-III. legjobb írásművet díjazzák, emellett a közönség is kiválaszthatja kedvencét az online szavazáson.

A három év anyagából született könyv szórakoztató irodalom, egyben korlenyomat is – minden bizonnyal gyerekeinknek, unokáinknak is érdekes, izgalmas ismeret- és élményanyagot fog szolgáltatni a 21. század első évtizedeiről.

Nehéz a könyvből, vagy a pályázati anyagból egy kedvencet kiemelni. Azért választottam a Ketózis c. írást, mivel erre a novellára figyeltem fel nyáron az egyik budapesti buszmegállóban, és nagyon tetszett.

 

Ketózis

Szerző: Pandur Ágnes – „Fiókíró”, nemzetközi kapcsolatok szakértő. Budapesten él, két fiút nevel és üzleti tanácsadóként dolgozik

Szilvia az interneten rendelte meg a ketogén fogyókúrás csomagot. A következő két hétben csak és kizárólag a porokból készült löttyökön fog élni. Még a saláta vagy a csirkemell se megengedett. Ha kibírja, akkor beindul a ketózis és a szervezete expressz sebességgel égeti majd a zsírt. Zanzibáron már ismét bomba teste lesz és bátran posztolhat bikinis fotókat is az Face-re meg az Instára. Hadd sárguljon az irigységtől az a kígyó Noémi, Zoli exfelesége.

Zolinak a vékony, kisportolt nők tetszenek. Szilvia egy strandon ismerte meg, ahova Zoli kétéves és hat hónapos lányaival, de az anyjuk nélkül érkezett. Szilvia csodásan nézett ki a sárga bikinijében és igazán kedvesen segédkezett a két gyerek körül. Zoli két hónappal később otthagyta azt a szoptatós tehén feleségét és Szilviához költözött. A kezdeti gyors sikert azonban megtorpanás követte és Szilviának további öt évébe telt, amíg elérte, hogy Zoli elvegye. A Mátyás-templom sajnos nem jöhetett szóba, mert Zoli elsőre könnyelműen katolikus templomban esküdött és mindig nagyon ideges lett, amikor Szilvia felvetette, hogy a Vatikán esetleg érvénytelenné nyilváníthatná az első házasságát. Szilvia mindenesetre nagy, fehér ruhás esküvőt rendezett, kastélyhotelben, hintóval és sztár DJ-vel.

Szilvia tisztában van vele, hogy ő nem egy természetes szépség, ezért rengeteg időt és pénzt öl a külsejébe. A korai baklövések után, amikor Zoli láthatóan szégyenkezett a kollégái előtt barátnője túlságosan kihívó megjelenése miatt, egy stylist segítségével megalkotta azt kifinomultan elegáns külsőt, amit ennyi év után már tökéletesen a magáénak is érzett. A sminkje, a frizurája és a körme mindig tökéletes, ruhatára drága és visszafogott.

Házasságuk idén a kritikus hetedik évébe ért és Szilvia komolyan aggódott. Zoli néhány hónapja megváltozott. Távolságtartó lett, rejtegeti a telefonját, minden idegesíti, későn jár haza és elkezdett parfümöt használni. Szilvia utánaolvasott az interneten és a „10 jel, hogy megcsal a férjed” című cikk a tíz pontjából nyolcat kipipálhatott. Ez több mint nyugtalanító volt. Végiggondolta, hogy mit rontott el, és rájött, hogy túlságosan elengedte magát. Bár rendszeresen edzett és gyereket se szült, így harminc felett mégis felkúszott rá néhány kiló.

Noémi a válás után visszament dolgozni, de a két pelenkás gyerek mellett nem bírta a multis tempót, ezért átképezte magát Pilates oktatónak. Zoli követi Noémit a Facebookon és az Instagrammon is, ami eléggé zavarja Szilviát. Noémi rengeteg képet posztol, ahol különböző nyakatekert pózokban és szűk edzőruhákban mutogatja a kockás hasát és hosszú, izmos lábát. Szilvia legjobban a spárgázós képeket utálja. Zoli azt mondja, hogy csak azért figyeli Noémi profilját, mert szemmel akarja tartani a gyerekei anyját. Őrjöngött, amikor Noémi először tett fel egy közös kirándulós képet az új pasijával és a lányokkal.

Szilvia azért követi Noémit, természetesen álnéven létrehozott profillal, mert nem bízik benne. Az utóbbi időben többször rajtakapta Zolit, hogy egész kedvesen telefonál Noémivel. Valójában semmi szükség nincs rá, hogy beszéljen azzal a nővel, elvégre a gyerekek már elég nagyok, hogy átadják az üzeneteket. Már csak az hiányzik, hogy elkezdjen segíteni csapot szerelni meg bútorokat összerakni Noéminél. A ketogén fogyókúrás programot is Noémi Instáján látta meg. Szponzorált tartalom, de mindegy. A fogyás éhezés és izomvesztés nélkül nagyon jól hangzik.

Zolinak szeretője van. Tegnap hívta fel Szilviát. Lindának hívják és ő vezeti a projektet, amin Zoli most dolgozik. Szilvia többször találkozott is vele, de soha nem tekintette konkurenciának. Olyan telt, húsos alkat és még csinosnak se mondható. Szilvia könnyebbült, hogy nem Noémi a másik nő. Ez a kis viszony nem jelent semmit, hiszen Zoli a vékony, sportos nőket szereti. Szilvia most a ketózisra koncentrál, hogy Noémi megpukkadjon, amikor meglátja a zanzibári képeket.

 

Nyitókép: www.jcdecaux.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 3 =

hirdetés