www.silmama.hu

Milyen legyen az ágytakaró? Mire szolgál a derékalj? Milyen a jó ovis zsák?

Közzétettünk már egy általános összeállítást az oviban szükséges holmikról, melyekről a szülőknek kell gondoskodniuk. (A lista óvodánkként eltérő lehet.) Ezúttal a textil kiegészítőket vesszük górcső alá. Jó szívvel ajánljuk Silmama termékeit! A magyar kisvállalkozás minőségi textil kiegészítőket készít elsősorban újszülötteknek, csecsemőknek, illetve a bölcsis és az ovis korosztály számára. A cég vezetője, Szilárda két gyermek mellett fogott a vállalkozásba. Az interjúban praktikus tanácsokkal szolgál, sok-sok aprósággal tehetjük gördülékennyé az ovikezdést.

– Mióta foglalkozol textil kiegészítők készítésével, mi inspirált?

– Már 5 éve készítünk gyerek textil kiegészítőket, köztük ovis holmikat. Amikor ovit kerestem a nagyobbik fiamnak, láttam, hogy minden ovi más és más, ráadásul időnként elképesztő dolgokat kértek. Én pedig tanácstalanul álltam, és írtam, amit az óvónénik diktáltak. Közben az járt a fejemben, vajon hol tudom ezeket a holmikat beszerezni? Körülnéztem az áruházakban, de az ott kapható dolgokat nem találtam kellően jó minőségűnek, így a tartósságukban is kételkedtem. Ekkor jött az ötlet, hogy a már meglévő baba textil kiegészítők mellett belefogjunk ovis termékek gyártásába is. Ez merőben más mintakínálatot igényel, hamar rájöttünk, hogy hazai alapanyagokból nem tudjuk megfelelő minőségben kivitelezni az elképzeléseimet. Olyan kedves mintákat, karaktereket keresek minden szezonra, amelyekkel megkönnyíthető az elválás anyucitól.

– Milyen anyagokból készülnek a termékek?

– Kizárólag 100 százalékos pamut, ökotext standard méterárukkal dolgozunk.

 

 

– Milyen az ideális gyerek ágynemű?

– Anyagát tekintve természetesen pamut, jó nedvszívó, kellemesen puha. Az anyukák számára könnyen kezelhető, egyszerűen tisztítható, gyorsan száradó. A gyerkőcöknek fontos, hogy színes, jól felismerhető, kedvenc mesehőssel vagy figurával díszített legyen.

– A dizájnt tekintve: mi a trend jelenleg a szülők, gyerekek körében?

–  E vonatkozásban kétféle irányzat vagy inkább ízlés érvényesül: van, aki kifejezetten a divatos mesefigurákat kéri, és vannak, akik a gyermek számára fontos és kedves figurákat, motívumokat keresik. Nálunk mindenki megtalálja, amit keres; mindkét csoportnak kínálunk választási lehetőséget. Az a fontos, hogy a gyerekek magukénak érezzék ezeket a darabokat, és átsegítsék őket a nehéz időszakokon. A lányok körében a tündéres, hercegnős témák a népszerűek, a fiúk pedig jellemzően a munkagépek és az autók világában érzik jól magukat. A repülős motívumok is keresettek. Az állatmintás ágyneműk kedvesek és praktikusak, ha több kisgyermek van a családban, ezeket kislányok és kisfiúk is használhatják.

 

 

– Ágyneműnél a derékalj viszonylag új elem, ez a bölcsikben, ovikban rendszeresített standard kiságyak gumiszalaggal rögzíthető lepedője.

– Az új műanyag ágyak elterjedésével szükségessé vált a derékalj, enélkül nagyon kényelmetlen a kiságy. Nem ad elég stabil felületet a műanyag háló, illetve a talaj közelsége miatt a gyerekek könnyen felfáznak. Az általunk készített derékaljak nem csak melegek, de vízzáró réteggel ellátottak, így az óvónéni gyorsan és egyszerűen tudja orvosolni az esetleges baleseteket. Az éppen nyűgösen ébredő apróság is hamarabb megnyugszik, ha nem felmosással kell tölteni az időt. Csak összehajtják a derékaljat, nem folyik vagy csöpög semmi a padlóra. Praktikus termék; az óvónők és a szülők is szeretik.

 

 

– Az ágyneműt – takarót, párnát, derékaljat – a gyermek óvodai jelével kell ellátni. Jellemző, hogy óvodai jellel együtt rendelik meg a szülők tőletek ezeket a termékeket? 

– Nálunk minden ovis termék jellel ellátva kerül a vevőhöz. Elvétve előfordul, hogy néhány anyuka nem tudja előre, mi lesz a jele a kicsinek. Javaslom a szülőknek, ha gyermekük ősszel kezdi az óvodát, már nyáron próbálják az óvodával, a kijelölt óvónővel tisztázni ezt a kérdést. Az óvónők már a beiratkozáskor tudják, hogy ősztől – az iskolakezdő gyerekek révén –  milyen ovis jelek válnak szabaddá; az esetek többségében segítőkészek, és megadják a szülőknek, gyerekeknek a választási lehetőséget.

– Előfordul, hogy a gyermek olyan jelet kér, ami nincs az ovis repertoárban?

– Tudtommal sokan keresik meg az óvodát konkrét kérésekkel; tervezünk új jeleket is az igényeknek megfelelően. Így került a kínálatunkba például a hópehely és szélmalom szimbólum. Egy kisfiú konkrét vadászrepülőgépet kért, ezt is meg tudtuk valósítani vasalható matricaként. Ezek az apróságok is hozzájárulnak ahhoz, hogy jókedvűen teljenek az első ovis napok. A jelek megkönnyítik a tájékozódást a sok egyforma ruhadarab és cipő között. Szemtanúja voltam, amikor az ovi öltözőjében három kislány üldögélt a földön, előttük három pár cipő egy kupacban, a jól ismert cicamárkás mintával. A lányok azon tanakodtak, vajon melyik cipő az övék. Másnap reggel az anyukák körében folytatódott ugyanez a diskurzus, próbálták megtalálni a cipőcskék párját. Ezért jó, ha minden ruhán, kiegészítőn feltüntetjük a gyerek jelét.

 

 

– Az ovis zsák is kötelezően beszerzendő kiegészítő. Többféle méret van forgalomban, így célszerű előre tájékozódni, hogy az adott intézményben melyik a megfelelő méret.

– Az ovis zsák a váltóruha tárolására szolgál. Megkönnyítjük a gyerek helyzetét, ha van ovis zsákja, amiben megtalálja a ruháit, játékait. A rendre nevelés eszközeként is kitűnően használható. Kétféle méretet gyártunk: felnőtt és gyerek vállfához. Az ovis szekrény méretének megfelelőt érdemes választani. Meg kell kérdezni az ovit, hogy melyik fér el a szekrényben. Érdemes megvizsgálni a zsákhoz kapott vállfa terhelhetőségét is. Gondoljunk arra, hogy a gyermek számára könnyen kezelhető legyen, ne essen ki a zsákból a vállfa, amikor leemeli az akasztóról, ha pedig belecsimpaszkodik, ne törjön el. A jó ovis zsák ismérve, hogy könnyen kiemelhető belőle bármi, amire éppen szükség van, úgy, hogy közben nem hullanak szanaszét a holmik. Legyenek rajta kisebb zsebek is, amelyekben a játékok, a fehérnemű, a fésű, egyéb apróságok tárolhatók.

 

 

– Hány ovis zsák legyen forgalomban?

– Elég egy ovis zsák, érdemes viszont a zsákban tartani szemeteszsákot, amibe a nedves ruhát, ágyneműt, derékaljat lehet tenni. Hálásak lesznek érte az óvónők, és hazavinni is egyszerűbb így a szennyest. Külön kérésre mi is készítünk a szennyesnek zsákot, jellel ellátva.

– Milyen textil kiegészítőkre lehet még szüksége a bölcsiseknek, ovisoknak?

– Sokan kérnek babzsákot, rizszsákot, kéztörlőt, tornazsákot. Ahány óvoda, annyiféle kérés. Minden kezdő bölcsis, ovis szülőnek javaslom: merjenek bátran kérdezni, hogy ne az utolsó pillanatban, hanem felkészülten, időben tudjanak gondoskodni a szükséges kiegészítőkről.

 

Silmama webáruház

www.silmama.hu

www.silmama.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 10 =

hirdetés