Smoothie variációk mangóból. Érdekességek a 4 ezer éve termesztett trópusi gyümölcsről
Mangó. A zamatos trópusi gyümölcs nálunk is elérhető, a nagyobb élelmiszerboltok gyümölcsrészlegén vagy a piacokon beszerezhető. Rendkívül ízletes, lédús, a közepén nagy lapos maggal. A csonthéjas gyümölcs hosszú utat tesz meg, féléretten kerül hozzánk; keményen kevéssé élvezetes. Ha szeretnénk azonnal vagy pár napon belül felhasználni, olyan gyümölcsöt válasszunk, amelyik benyomva valamennyire puha. Szobahőmérsékleten relatíve hamar beérik – megpuhul. Héja könnyen hámozható; ám a gyümölcshúst, érdemes felkockázni a nagy magja miatt, mert így tudjuk a legtöbb gyümölcsrészt kinyerni.
Hámozás után vagdossuk be a fotón látható módon éles késsel (óvatosan!), majd a kockákat metsszük le a magról.
A mangó magában is nagyon ízletes és üdítő csemege, gyümölcssalátába tökéletes, de krémes italt is készíthetünk belőle, jobbnál jobb ízpárosítással. A mangó almával, körtével, banánnal, barackkal bátran „házasítható”, joghurt hozzáadása nélkül is sűrű, pohárdesszertnek beillő turmixot kapunk, melyet mézzel ízlésünknek megfelelően édesíthetünk.
Az apróra vágott kesudió vagy pisztácia remekül illik hozzá (ezek távoli rokonai a mangónak).
Mi fán terem a mangó?
A mangó fán terem, mely akár 20 méter magasra is megnőhet és az ültetéstől számított 4-6 éven belül válik termőképessé. A mangófa önbeporzó, származási helye India; az indiaiak szent fája; több, mint négyezer éve termesztik. A gyümölcs a trópusokon és a szubtrópusi övezetekben terem, kiterjedt mangóerdők szolgálják ki a világ számos országát.
A nektarinra emlékeztető egzotikus csonthéjas gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás. A-, C-, B1-, B2-, B6- vitamintartalma jelentős, foszfor- és kálcium-, nátruim-, magnézium- és vastartalma is említésre méltó. Rostjai segítik az emésztést. A mangó csökkenti a káros koleszterin szintjét és jótékony hatással van a szívre.
Variációk egy témára: smoothie mangóból
Egyszerű mangó smoothie
1 megtisztított, felkockázott mangóhoz adj fél pohár görög joghurtot, 1 evőkanál mézet és turmixold össze
Tejmentes mangó smoothie
1 megtisztított, felkockázott mangóhoz adj fél pohár (kb. 1 deci) őszibaracklevet és turmixold össze
Mangó körtével
1 megtisztított, felkockázott mangóhoz adj egy meghámozott, felkockázott körtét és kb. 1 deci gyümölcslevet (pl. frissen facsart narancslevet). Rágcsálj friss mentát mellé, miközben kortyolgatod!
Banános mangó turmix
1 megtisztított, felkockázott mangóhoz adj egy felszeletelt banánt, fél pohár görög joghurtot és egy evőkanál mézet – turmixold össze!
Amire érdemes figyelni: a magnó az arra érzékenyeknél ún. keresztallergiás rohamot válthat ki (keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.