Sonho de Padaria. A portugálok tradicionális fánkja

A Shonos (jelentése álmok) a portugálok tradicionális fánkja. Nem tartalmaz élesztőt, a tésztáját pedig nem gyúrni kell, hanem a tűzhelyen kikeverni, az égetett tésztához vagy a spanyol churros-hoz hasonlóan. Az aranybarnára sütött kis fánkokat porcukorban vagy fahéjas cukorban forgatják meg.

Hozzávalók 2 adaghoz

15 dkg liszt

10 dkg vaj

4 tojás

2,5 dl víz

2 tk cukor

csipetnyi só

1 citrom- és 1 narancs reszelt héja 

őrölt fahéjjal kevert kristálycukor (forgatáshoz)

sütéshez olaj (ne legyen nagyon forró!)

Elkészítés

Egy lábasba öntsük a vizet, adjuk hozzá a hideg vajat, a cukrot, a reszelt citrom- és narancshéjat. Tegyük a tűzhelyre és kezdjük melegíteni. Ha a vaj elolvadt, adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze a tűzhelyről levéve. Hagyjuk hűlni a tésztát, közben a 4 tojást verjük fel. A felvert tojást apránként keverjük a tésztához, és keverjük mindaddig, amíg a massza egyneművé válik. Lágy állagú, de nem csepegős tésztát kapunk.

Sütés: nem túl forró olajban süssük meg, egy fánkhoz kb. 1 evőkanálnyi szükséges a tésztából. Sütés közben a fánk kissé megduzzad, erre figyeljünk,  ne tegyünk egyszerre túl sok tésztát az olajba.

Videós ismertető

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 1 =

hirdetés