Sonkás quiche. Leveles tésztából is elkészíthető a franciák finom sós pitéje
A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik. Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető és leveles tésztát felhasználhatunk hozzá.
Hozzávalók 24 cm-es piteformához
1 csomag leveles tészta (270 g)
Töltelékhez
3-4 tojás
2,5 dl 20%-os főzőtejszín
10-15 dkg apróra vágott főtt sonka vagy csíkokra vágott angolszalonna (bacon)
10-15 dkg reszelt sajt (trappista, edami, füstölt – lehet vegyesen)
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld (idényben medvehagyma)
1 póréhagyma vékonyan felkarikázva (elhagyható)
2-3 zúzott fokhagyma
pár szem koktélparadicsom (elhagyható)
só
Cayenne-bors
fehér bors
őrölt szerecsendió
vaj
2-3 ek olaj
Elkészítés
A tejszínt öntsük keverőtálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, keverjük egyneművé, majd sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint a fűszer őrleményekkel. A tojásos-tejszínes keverékben keverjük el a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet (vagy medvehagymát).
A csíkokra vágott bacont vagy sonkát kevés olajon pirítsuk össze a zúzott fokhagymával és az apróra vágott póréhagymával.
A hullámos szélű piteformát vékonyan vajazzuk ki, majd béleljük ki a leveles tésztával. A kilógó részeket vágjuk le. A tésztát üresen süssük elő 180-as hőfokon. Sütési idő kb. 10 perc.
Ezután öntsük bele a tejszínes-tojásos-sajtos keveréket, egyenletesen osszuk szét benne a sonkát vagy bacont. Egy-egy koktélparadicsomot is nyomhatunk bele.
180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő 25-30 perc.
Melegen, hidegen is finom.
Házi tésztával egy másik recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.