Sonkás quiche. Leveles tésztából is elkészíthető a franciák finom sós pitéje

A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik. Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető és leveles tésztát felhasználhatunk hozzá.

Hozzávalók 24 cm-es piteformához

1 csomag leveles tészta (270 g)

Töltelékhez

3-4 tojás

2,5 dl 20%-os főzőtejszín

10-15 dkg apróra vágott főtt sonka vagy csíkokra vágott angolszalonna (bacon)

10-15 dkg reszelt sajt (trappista, edami, füstölt – lehet vegyesen)

1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld (idényben medvehagyma)

1 póréhagyma vékonyan felkarikázva (elhagyható)

2-3 zúzott fokhagyma

pár szem koktélparadicsom (elhagyható)

Cayenne-bors

fehér bors

őrölt szerecsendió

vaj

2-3 ek olaj

Elkészítés

A tejszínt öntsük keverőtálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, keverjük egyneművé, majd sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint a fűszer őrleményekkel. A tojásos-tejszínes keverékben keverjük el a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet (vagy medvehagymát).

A csíkokra vágott bacont vagy sonkát kevés olajon pirítsuk össze a zúzott fokhagymával és az apróra vágott póréhagymával.

A hullámos szélű piteformát vékonyan vajazzuk ki, majd béleljük ki a leveles tésztával. A kilógó részeket vágjuk le. A tésztát üresen süssük elő 180-as hőfokon. Sütési idő kb. 10 perc.

Ezután öntsük bele a tejszínes-tojásos-sajtos keveréket, egyenletesen osszuk szét benne a sonkát vagy bacont. Egy-egy koktélparadicsomot is nyomhatunk bele.

180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő 25-30 perc.

Melegen, hidegen is finom.

 

Házi tésztával egy másik recept 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − öt =

hirdetés