Sós rozmaringos keksz teljes kiőrlésű lisztből
Ez a keksz magában is finom, de levesek mellé, salátákhoz is remekül illik. Kencék mellé, szendvicsalapnak is használhatjuk mini falatkákhoz.
Hozzávalók (nagy tepsire való adaghoz)
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg felkockázott hideg vaj
kb. 4 dkg sertészsír (kipróbáltuk az íze miatt, jót tesz a keksznek, puhább lesz tőle a keksz, nem szárad ki a belseje)
késhegynyi sütőpor
2 egész tojás
1 mokkáskanálnyi só (ez csak irányadó, ízlés szerint sózzuk)
1 teáskanálnyi apróra vágott friss rozmaring (vagy szárított, de jobb hozzá friss fűszernövényt használni)
Elkészítés
Az összetevőket robotgépben állítsuk össze (vagy gyúrjuk kézzel). Könnyen gyúrható tésztát kapunk.
Lisztezett felületen formáljunk belőle kb. 3-4 centi átmérőjű hengert és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe, legalább egy órára.
Hűtés után a tésztarúdból vágjunk éles késsel kb. fél centi vastag szeleteket, és sorakoztassuk a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 12-15 percig.
Bedobozolva vagy zárható üvegedényben több napig tárolható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.