Spagetti carbonara klasszikus recept szerint
Olaszország Lazio tartományából származó tartalmas tésztaétel. A klasszikus olasz receptet ismertetjük.
Hozzávalók
360 g spagetti
200 g tokaszalonna vagy pancetta (húsos szalonna, hasalja szalonna)
3 tojássárgája
4 kanál reszelt római pecorino sajt (pikáns ízű kemény sajt, juhtejből készül – frissen reszelt parmezánnal is elkészíthető)
4 kanál extra szűz olívaolaj
só
szemes fekete bors
Elkészítés
A csíkokra vágott szalonnát serpenyőben kevés olajon pirítsuk közepes lángon kb. 5 percig. Vegyük le a tűzről. Verjük fel a tojások sárgáját két kanál reszelt sajttal, egy csipet sóval, és szórjuk meg bőségesen frissen őrölt fekete borssal.
Főzzük félkeményre (al dente) a spagettit bő, sós vízben. Szűrjük le, és forrón öntsük a szalonnára. Adjuk hozzá a felvert tojást, alaposan keverjük össze, és hagyjuk, hogy ráolvadjon a tésztára.
Ha a tészta túl száraz lenne, adjunk hozzá keveset a főzővízből. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és azonnal tálaljuk.
Tipp: másik ízletes változata a carbonara spagettinek, amikor a tojásfehérjét is hozzáadjuk. Ekkor tegyük vissza a serpenyőt, és élénk tűzön rövid ideig melegítsük, hogy a tojások ráolvadjanak a tésztára.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.