Spenót tokány puliszkával
Hajnalka egy különleges, fűszerezésének is köszönhetően ízletes, tápanyagban gazdag húsmentes egytálétel receptjével készült mára.
Hozzávalók
A tokányhoz
fél szál póréhagyma
1 közepes fej (lila)hagyma
3 cikk fokhagyma
450-500 g szálasabb fagyasztott spenót
1 közepes tő laskagomba, vagy egy kis doboz csiperke
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 kis doboz tejföl kókuszzsír vagy olaj
só, bors, csemege paprika, kurkuma, Erős Pista, kevés nádcukor
A puliszkához
1 l víz
300 g kukoricadara
1 tk só
Elkészítés
A hagymát kevés kókuszzsíron fedő alatt megfonnyasztom, megszórom paprikával, majd hozzáadom az apróra vágott gombát, és tovább párolom.
A felengedett spenótot lecsöpögtetem, összekeverem a sűrített paradicsommal, az apróra vágott (vagy zúzott) fokhagymával és a cukorral.
A gombát ízesítem a fűszerekkel, majd hozzákeverem a spenótot, és felöntöm kevés vízzel. Lefedve, közepes lángon főzöm, míg a gomba megpuhul. Ha szükséges, többször felöntöm vízzel, de vigyázok, hogy ne legyen nagyon leves. Ekkor hozzákeverem a tejfölt, és még egyszer felforralom.
Míg fő a tokány, felforralok 1 l vizet, sózom, és amikor lobog, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a kukoricadarát. A keverést addig folytatom, míg pukkanó buborékok nem képződnek.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.