Spenótos húsos burek kész rétestésztából
A hagyomány szerint egy isztambuli pékmester, Mehmed Oğlu készített először burekot, innen terjedt el aztán világhódító útjára. A vékony tésztarétegek közé kerül a különböző töltelék, a megsült nagy bureket pedig tortaszerűen szeletelik.
A képen látható bureknál maradék pulled pork húst használtunk, de csirkemellből is gyorsan elkészíthetjük.
Hozzávalók
1 csomag rétestészta
400 g hús
1 közepes fej vöröshagyma
100 g bébispenót
só, bors
30 g olvasztott vaj
1 tk szezámmag
1 tojássárgája
1 ek tej
Elkészítés
Ha csirkemellből készítjük, vágjuk apró kockákra a csirkemellet. A hagymát daraboljuk fel, majd kevés olajon kezdjük el párolni. Adjuk hozzá a csirkemellet, és közepes hőfokon pároljuk meg.
Amikor a csirke már átfőtt, adjuk hozzá a spenótleveleket és pár perc alatt pároljuk meg.
A réteslapokat válasszuk két részre. Azt a fajtát vettem amiben 6 lap van, ebből pedig két darab 3-3 lapos tekercset fogunk készíteni.
Az olvasztott vajjal kenjük át a lapokat. Az eredeti változatban laponként, a „reform”, alakbarát verzióban csak a legfelső lapot vajazzuk.
Ezután helyezzük rá egy vonalban a húsos töltelék felét és szép óvatosan tekerjük fel. Megkönnyíti a munkát, ha a lapokat egy tiszta konyharuhára helyezzük rá, amivel könnyen fel tudjuk görgetni a tekercset.
Egy körülbelül 24 cm átmérőjű kerek piteformát kivajazzunk ki, választhatunk kisebbet is. Az egyik tekercset tekerjük fel benne, majd a másikkal folytassuk.
A tojássárgát keverjük össze a tejjel és kenjük meg vele a burek tetejét, majd szórjuk meg szezámmaggal.
A sütőt 170 C fokra melegítsük elő, és 20 perc alatt süssük készre!
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.