Spenótos köles-rizottó zsenge parajból
A köles sokoldalúan felhasználható élelmiszer, rendkívül jó élettani hatásokkal. Nem tartalmaz glutént, gazdag vitaminforrás, bővelkedik ásványi anyagokban. Vas- és magnéziumtartalma kiemelkedő, ezért nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Spenóttal társítva vasban bővelkedő ételt kapunk. A spenótos kölesrizottó egyszerűen elkészíthető, laktató egytálétel.
Hozzávalók
10 dkg köles
3,5 dl víz
só
kb. 40 dkg spenót
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
olívaolaj
2-3 levél menta apróra vágva
reszelt parmezánsajt (másféle sajt is lehet)
Elkészítés
A parajt alaposan mossuk meg folyóvíz alatt. Távolítsuk el a szárát, a nagyobb ereket. Tegyük lobogó sós forró vízbe 1-2 percre; ha elkezd megpuhulni, szűrjük le. Botmixerrel turmixoljuk apróra (ne pépesítsük).
A kölest sós forró vízbe, közepes lángon fedő alatt pároljuk 15-20 percig.
Az apróra vágott fokhagymát pirítsuk meg 4-5 evőkanál olívaolajon, majd adjuk hozzá az apróra vágott spenótot. Keverjük össze, fedő alatt pároljuk 3-4 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.