Megkóstoltuk a Sporttésztát – 50 és 80 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz
Április közepétől kapható az élelmiszerboltokban a Famíliatészta új terméke, a Sporttészta, amely egyedülálló kategória a száraztészták hazai piacán. Kétféle változatban kapható, az egyik 50, a másik 80 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz a gyártó hagyományos száraztésztáihoz képest. Sportolóknak, fogyókúrázóknak, s azoknak ajánlják elsősorban, akiknek fokozottan figyelniük kell a szénhidrátbevitelre. Megkóstoltuk, megosztjuk tapasztalatainkat.
A tészták 25 dekás kiszerelésben kaphatók, szélesmetélt, orsó és penne változatban. Az 50 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmazó Sporttészta 4 tojásos, a 80 százalékkal szénhidrát-csökkentett Sporttészta Extra pedig tojás nélkül készül.
A Sporttészta összetevői: tésztaipari búzaliszt, 4 friss tyúktojás és száraztészta előállítására alkalmas alacsony szénhidráttartalmú tésztaliszt koncentrátum (búza-glutén tartalmú). A gyártói leírás szerint 2,5-szer több fehérjét, hatszor több élelmi rostot tartalmaz a hagyományos száraztésztákhoz képest.
A Sporttészta Extra összetevői: száraztészta előállítására alkalmas alacsony szénhidrát-tartalmú tésztaliszt koncentrátum (búza-glutén és szója-glutén tartalom). A gyártói leírás szerint négyszer több fehérjét, hatszor több élelmi rostot tartalmaz a hagyományos száraztésztákhoz képest.
Élettani hatások
Segítik a sportos életvitelt, az ideális testsúly elérését. A magas rosttartalom hosszabb ideig fenntartja a jóllakottság érzést, lassítja a szénhidrát felszívódást és biztosítja az egészséges bélműködést. Teljes élvezeti értékkel rendelkező tészták – a cukorbetegek számára meghatározott életmód terápia részét képező diétához is ajánlott.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Véleményünk
Ránézésre a Sporttészta ugyanúgy néz ki mint a többi barna száraztészta. A 80 százalékkal csökkentett szénhidráttartalmú orsótésztát teszteltük. Tapasztalataink: 3-5 perccel célszerű tovább főzni, mint a hagyományos száraztésztát (ez persze egyéni ízlés kérdése, kóstoljuk főzés közben). Lecsós csirkemellel tálaltuk – jól passzolt ehhez a feltéthez. Nem lennénk őszinték, ha azt mondanánk, ugyanolyan kulináris élvezetet ad, mint egy hagyományos 4, 6 vagy 8 tojásos száraztészta. Más az íze, más az állaga is. Az olaszok köztudottan sokat adnak a tészta állagára, nem szeretik túlfőzni, al dente módon készítik. Bár nem próbáltuk ki, hogy a Sporttészta milyen túlfőzve, a főzésidő meghosszabbításával is al dente jellegű maradt. Ami mindenképpen mellette szól: valóban nem nehezít el, így aki vigyáz a vonalaira, vacsorára is nyugodtan ehet belőle. A reális képhez az is hozzátartozik, hogy az ajánlott fogyasztói ára a többi tészta árával összevetve meglehetősen magas.
A gyártóról
A mezőberényi Famíliatészta Kft. a tésztakészítés tradícióira építve indította el 1992-ben tevékenységét. A 100 százalékban magyar családi vállalkozás 2009-ben kft.-vé alakult. Jelenleg 45-féle száraztésztát állítanak elő, termelési kapacitásuk meghaladja a havi 200 000 kg mennyiséget. A Famíliatészta négy termékével (lebbencs, sodort csigatészta, tarhonya, eperlevél) felvételt nyert a Mezőberényi Értéktárba, illetve a Békés Megyei Értéktárba. A Mintamenza program révén a cég részt vesz a közétkeztetésben is.
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.