Régi idők finomsága: Stolverk szelet
Olvasónk, Piroska nagymamája receptjét osztotta meg velünk.
– A legtöbb ünnepre (karácsony, búcsú, húsvét) ezt sütötte, több édesség mellett. Ez a recept kifejezetten az ő specialitása volt. A recept a múlt század közepéről való – írja.
Hozzávalók
Tésztához
50 dkg liszt
10 dkg vaj vagy zsír
15 dkg porcukor
1 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
annyi tejföl, amennyi a gyúráshoz kell
Töltelékhez
5 evőkanál + 17 dkg kristálycukor
2 dl víz
fél liter tej
5 evőkanál liszt
20 dkg vaj
kevés rum
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Négy részre osztjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk és 4 részletben 4 közepes tepsi méretű lapot sütünk belőlük.
Töltelék
Öt evőkanál cukrot barnára pirítunk, majd 2 deci vízzel felengedjük. Addig kevergetjük, amíg a karamell teljesen elolvad benne.
Fél liter tejhez adunk 17 dkg cukrot és öt evőkanál lisztet (a cukrot és a lisztet 5 evőkanál tejben keverjük előtte össze), majd a karamellt is hozzáadva az egészet csomómentesre főzzük. Ha kihűlt, 20 dkg vajat adunk hozzá és kevés rummal ízesítjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.