Muffin formában sült aranygaluska
Margó sétáló aranygaluskának nevezte el ezt a finomságot. Muffin sütőformában készül. Becsomagolva magunkkal vihetjük bárhová, jó iskolai tízórainak, vagy a fotón látható módon kínálva családi összejövetelekre, zsúrokra is elkészíthetjük. Kelt tészta, a maga minden nyűgével, de megéri elkészíteni.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
1⁄2 élesztő
2 dl tej
10 dkg vaj + 10 dkg vaj
csipet só
3 tojássárgája + 1 a kenéshez
1 vaníliás cukor
5 púpozott ek porcukor
1⁄2 ek rum
8-10 dkg őrölt dió + 1 kanál kristálycukor
Vaníliakrémhez
3 dl tej
3 db tojássárgája
3 csapott ek finomliszt
1 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd kikapart belseje)
Elkészítés
Először a krémet készítjük el. Feltesszük a tejet melegedni. A meleg tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk a vaníliát. Kis lángon sűrűn kevergetve hozzáadjuk a tojássárgájákat, végül a lisztet és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, és nekilátunk a tészta elkészítésének.
Két deci tejet egy kanál cukorral langyosra melegítünk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A három tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, csipet sóval, és a rummal. Ha az élesztő felfutott, a liszthez adjuk a felolvasztott vajjal, a cukros tojással együtt, és géppel alaposan kidagasztjuk. Kevés lisztet szórunk a tetejére és langyos helyen letakarva kétszeresére kelesztjük (kelési idő kb. egy óra).
Míg a tészta kel, a diót megdaráljuk, kevés kristálycukrot keverünk hozzá és félretesszük.
Ha a tészta a kétszeresére kelt, liszttel hintett deszkára borítjuk és lazán átgyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, felcsíkozzuk.
A tésztacsíkokat lisztezzük, hogy ne ragadjanak. Hosszúkásra sodorjuk, éles késsel diónyi darabokra vágjuk és gombóccá formázzuk. Felolvasztjuk a maradék vajat és egy kis edénybe a tészta mellé készítjük a muffin sütőformával és a dióval együtt. A sütőformát béleljük ki tulipán formájú – magasított – muffin kapszlikkal.
A gombócokat belemártjuk az olvasztott vajba és minden mélyedésbe két darabot teszünk. Megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk egy kanál vaníliakrémet. Ha ezzel megvagyunk még két gombócot teszünk a tetejére. Ha megtöltöttük a sütőformát, kenjük át a tészta tetejét tojássárgájával. Darált dióval is megszórhatjuk. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, majd forró sütőben – 180-as hőfokon – süssük szép pirosra!
Érdemes vele szöszölni, nagy sikere van!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.