Muffin formában sült aranygaluska

Margó sétáló aranygaluskának nevezte el ezt a finomságot. Muffin sütőformában készül. Becsomagolva magunkkal vihetjük bárhová, jó iskolai tízórainak, vagy a fotón látható módon kínálva családi összejövetelekre, zsúrokra is elkészíthetjük. Kelt tészta, a maga minden nyűgével, de megéri elkészíteni.

hirdetés 

hirdetés 

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg liszt

1⁄2 élesztő

2 dl tej

10 dkg vaj + 10 dkg vaj

csipet só

3 tojássárgája + 1 a kenéshez

1 vaníliás cukor

5 púpozott ek porcukor

1⁄2 ek rum

8-10 dkg őrölt dió + 1 kanál kristálycukor

Vaníliakrémhez

3 dl tej

3 db tojássárgája

3 csapott ek finomliszt

1 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd kikapart belseje)

Elkészítés

Először a krémet készítjük el. Feltesszük a tejet melegedni. A meleg tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk a vaníliát. Kis lángon sűrűn kevergetve hozzáadjuk a tojássárgájákat, végül a lisztet és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, és nekilátunk a tészta elkészítésének.

Két deci tejet egy kanál cukorral langyosra melegítünk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A három tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, csipet sóval, és a rummal. Ha az élesztő felfutott, a liszthez adjuk a felolvasztott vajjal, a cukros tojással együtt, és géppel alaposan kidagasztjuk. Kevés lisztet szórunk a tetejére és langyos helyen letakarva kétszeresére kelesztjük (kelési idő kb. egy óra).

Míg a tészta kel, a diót megdaráljuk, kevés kristálycukrot keverünk hozzá és félretesszük.

Ha a tészta a kétszeresére kelt, liszttel hintett deszkára borítjuk és lazán átgyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, felcsíkozzuk.

A tésztacsíkokat lisztezzük, hogy ne ragadjanak. Hosszúkásra sodorjuk, éles késsel diónyi darabokra vágjuk és gombóccá formázzuk. Felolvasztjuk a maradék vajat és egy kis edénybe a tészta mellé készítjük a muffin sütőformával és a dióval együtt. A sütőformát béleljük ki tulipán formájú – magasított – muffin kapszlikkal.

A gombócokat belemártjuk az olvasztott vajba és minden mélyedésbe két darabot teszünk. Megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk egy kanál vaníliakrémet. Ha ezzel megvagyunk még két gombócot teszünk a tetejére. Ha megtöltöttük a sütőformát, kenjük át a tészta tetejét tojássárgájával. Darált dióval is megszórhatjuk. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, majd forró sütőben – 180-as hőfokon – süssük szép pirosra!

Érdemes vele szöszölni, nagy sikere van!

Tuska Margó

by Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =

hirdetés