Sült céklasaláta sajttal, pirított dióval, szezámmal
A cékla nemcsak finom, de rendkívül egészséges is, érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.
Gazdag nitrátokban, amelyek a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak, segítve az erek tágulását. Ennek köszönhető a cékla vérnyomás-csökkentő tulajdonsága. C-vitamin-tartalma is jelentős (főleg nyersen fogyasztva), emellett cinket, rezet, szelént is tartalmaz. Bővelkedik vasban, folsavban. Fogyasztása kedvező a bélflórának, magas rosttartalma javítja az emésztést. A cékla betalaint is tartalmaz, ami egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyület, nem mellesleg ennek köszönheti élénk lila színét. A cékla jót tesz az agy vérellátásának is, javíthatja a memóriát és a koncentrációt.
Sült céklasaláta (2 adag)
3 közepes cékla
50 g feta sajt vagy krémfehérsajt
50 g dió
1 ek szezámmag
1 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1-2 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)
só, bors ízlés szerint
friss petrezselyemzöld vagy rukola
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A céklát alaposan mossuk meg – nem szükséges meghámozni -, csomagoljuk alufóliába, és süssük kb. 45-60 percig, amíg puha nem lesz. (Air fryer-ben is elkészíthető.) Hagyjuk kihűlni, majd kockázzuk fel.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a durvára vágott diót és a szezámmagot, így intenzívebb lesz az ízük.
Készítsük el az öntetet egy nagyobb tálban: az olívaolajhoz keverjünk balzsamecetet, mézet, adjuk hozzá a zúzott, sózzuk, borsozzuk.
A felkockázott sült céklát öntsük a tálba, keverjük össze az öntettel, morzsoljuk rá a fetasajtot (vagy keverjük hozzá a felkockázott krémfehérsajtot). Szórjuk meg a pirított dióval, a friss petrezselyemmel vagy rukolával.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.