Sült hekk házilag. Argentin ragadozóhalból közkedvelt magyar strandétel
A hekk a tőkehalak törzsébe tartozó tengeri ragadozó hal, Argentínából származik, így különösen meglepő, hogy Magyarországon ez az egyik a legkedveltebb strandétel. Itthon a filét és az apróbb törzseket árulják. Minél nagyobb a hekktörzs, annál finomabb a húsa, ezért érdemes a nagyobb darabokra vadászni. Otthon is ki lehet sütni, csak egy nagy lábas kell hozzá és jó sok olaj vagy kókuszzsír.
Hozzávalók
1 -2 termetes, 40-50 dkg hekktörzs
durva szemű só
panír: 2/3 rész liszt, 1/3 rész zsemlemorzsa, só
szárított kapor
szárított bazsalikom
őrölt bors
kevés fokhagyma granulátum
Elkészítés
Engedjük ki a hekket a hűtőben vagy hideg vízbe áztatva (a meleg víz nem jó, mert ledobja a bőrét és nem lesz szép ).
Irdaljuk be a halat, hogy jól át tudjon sülni. A durva szemű sóval alaposan dörzsöljük be.
A panír hozzávalóit keverjük össze, és forgassuk meg benne a halat. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol befedje.
Egy nagy edényben forrósítsuk fel az olajat, és süssük ki benne a halat. Nyolc-tíz perc alatt átsül; akkor jó, ha szép rozsdabarna színt kap és ropogós a bundája.
Fontos, hogy az olaj nagyon forró legyen.
Ez a megszokott elkészítés, de a lisztet és a prézlit lecserélhetjük kukoricalisztre és darára, akkor gluténmentes változatot kapunk.
A panírt is elhagyhatjuk. Ez esetben csak sózzuk, a nekünk tetsző fűszerekkel dörzsöljük be, és ugyanígy forró olajban süssük ki.
A jól megsült hekk gerincét egyben ki lehet emelni. Kovászos uborka és friss kenyér dukál mellé.
Recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.