Test, súly, probléma. Avagy miért nincs egy göncünk sem, amit felvehetnénk?

felvegItt a tavasz, eltűnnek a fedezéket nyújtó nagykabátok, előjönnek a súlykérdések. Nem csak nőknél, de nálunk hatványozottan.

Ha megkérdeznénk száz embertől, hogy elégedett-e az alakjával, van-e súlyfeleslege, kb. 75 gondolkodás nélkül rávágná: nem! van! Nyolcvanból 50 talán méltatlankodna is a kérdés tapintatlansága miatt. Van, akinél már fél kiló plusz is komoly súlyprobléma, s képes emiatt sírógörcsöt kapni, ha reggel mérlegel. Tinilányként sikerült megtapasztalnom: van ilyen…nem kellemes.

A nők állítólag kétféleképpen vélekednek a tavaszról. Az egyik csoport boldog, hogy végre süt a Nap, illatoznak a virágok…a másiknak púp a hátára az egész, mert nincs egy gönce, sem a 25 négyzetméteres gardróbszobában, sem a világon, ami takarná, ahol kell: álltól bokáig.

yogBarátnőm például nem eszik édességet, csokit, sütit. Szülinapjára csak a rend kedvéért kapott tortát; a cukrászok 5 kilós súlyzót formáztak neki piskótából, s bevonták rózsaszín marcipánnal. Fitness teremben dolgozik, a férje edző; 11 éve szerelmesedtek egymásba a klubban, amikor a lány elhatározta, új életet kezd, formába hozza az idomait. (Jól sikerült az új élet, van egy hét éves fiúk.) Az edző-férj mellett igazi fitness lédi lett. Ma már olyan szinten határozza meg a kontrollált étkezés, a tervszerű mozgás az életét, ami szerintem mánia – szerinte életforma.

Ha duzzogok neki aktuális súlyfeleslegem miatt, azt mondja, hagyd el a lisztet, a cukrot, mozogj rendszeresen, egyél többször keveset, felpörög az anyagcseréd. Igen, tudom. Mindent tudok, amit e tárgyban tudni illik, van 2324 szakkönyvem. A testkontroll képessége nem tudás kérdése, hanem akaraté, de mind inkább sok rejtett lelki tényezőé.

Abban hiszek, hogy – a meghatározó genetikai adottságokon túl – alapvetően lelki oka van a túlsúlyhoz való ragaszkodásnak, ahogy a plusz kilóktól való rettegésnek is. Az egyik csoport védelmet keres a zsírpárnákban, a másik attól fél, hogy a súlyfelesleg miatt kevésbé lenne vonzó és szerethető. Látszólag úgy tűnhet, hogy a külsőségek rabja, pedig a tökéletes külső számára valós lelki menedék, komoly erőforrás. Amíg az egyik típus képes a félelmeit, a külvilág által támasztott elvárásokat a maga javára fordítani, addig a másik magába zárkózik, puha páncélt növeszt, gyakorlatilag kibéleli a valós problémákat, annyira, hogy egy idő után a kövérség lesz a legnagyobb baja. (Egyik típust sem lenne szabad elítélni. Elég lenne csak megérteni.)

Mindenkinek fontos, hogy elfogadják és szeressék. Akinek tetszik az, amit a tükörben lát, az magabiztos és fesztelen, s ezt sugározza a környezetére is.

Az életmódváltást önismereti tréninggel kellene kezdeni. Lehet, hogy a változásért pokolra kell menni, de megéri; nem szégyen ehhez szakember segítségét kérni.

Nyitókép: NNelumba, Flickr

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc − hat =

hirdetés