Sushi házilag. Népszerű japán ínyencség: így készül a hoszo-maki
A japánok már több mint 1000 éve ismerik és kedvelik a sushit. A sushi-készítés igazi művészet – vallják. Kevesen mernek vele otthon megpróbálkozni, pedig az alaplépések elsajátítása nem okoz különösebb nehézséget. Sokféle sushi létezik, a fotókon látható maki sushihoz nori alga lapokra van szükség, melyeket gourmet üzletekben, japán élelmiszereket forgalmazó boltokban beszerezhetünk. Lehetőleg gömbölyű szemű minőségi sushi rizsből készítsük. Töltelékként használhatunk füstölt lazacot, tonhalfilét, avokádót, kaviárt, uborkát stb. Fontos, hogy kéznél legyen egy jó éles kés, amivel a kész rizstekercset szépen fel tudjuk szeletelni. A képeken látható kis tekercseket hoszo makinak nevezik. A sushit extraerős wasabi pasztával, gyömbérsalátával, szójaszósszal kínálják.
Sushi rizs készítése
Hozzávalók 40-50 db hoszo makihoz
500 g sushi rizs
5 dl víz
fél csésze rizsecet vagy almaecet (ha nincs, 10%-os étkezési ecet is megfelelő, ebből a fele is elég, vízzel hígítsuk, hogy fél csészényi mennyiséget kapjunk)
2 tk cukor
1 tk só
Elkészítés
Mossuk meg a rizst, és hagyjuk állni negyed óráig.
Keverjünk el fél csésze rizs- vagy almaecetben 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót, forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
Főzzük a rizst azonos mennyiségű vízben negyed óráig, majd hagyjuk állni 15 percig. Keverjük a forró rizshez a cukros-sós ecetet és hagyjuk kihűlni. Időnként keverjük meg.
A rizs akkor jó, ha tapad, de nincs szétfőzve.
A tölteléket (zöldségek, avokádó) csíkozzuk vékony szeletekre.

Töltelék: avokádó, uborkasaláta csíkokra vágva, kaviár, füstölt lazac

Sushi rizs

Sushi nori – algalap
A hoszo maki összeállítása
Az algalapokra kb. egy centis rétegben terítsük ki a rizst és jól nyomkodjuk le. A felső harmadra helyezzük a tölteléket, majd kezdjük feltekerni szorosan. (A bambuszgyékény megkönnyíti a feltekerést, de kis rutinnal enélkül is szépen feltekerhető.)
A tekercset éles késsel óvatos, lassú mozdulatokkal vágjuk kb. egy centis szeletekre. A vékony algalap rögtön megpuhul és a rizshez tapad; ha nem elég éles a kés, nem lehet szépen szeletelni.
Az ízesítéssel (töltelékkel) bátran kísérletezhetünk. A kiterített rizsre vékonyan kenhetünk fekete vagy vörös kaviárt, és erre helyezhetjük a halat vagy a zöldséget. Nagy szemű lazackaviárt is használhatunk töltelékként.
40-50 darab sushi tölteléktől függően 2000-2500 forintból kihozható.

Alapító-főszerkesztő
Több mint két évtizedet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként. 2006-2012 között leginkább építészeti szakújságíróként, PR-szakemberként voltam aktív, szakmai kiadványok és rendezvények létrejöttében közreműködtem.
Az eletszepitok.hu online életmód magazint 2013-ban hoztam létre.
2018-ban visszatértem eredeti hivatásomhoz: gyermekjóléti alapellátás keretében általános és középiskolásokkal foglalkozom. Prevenciós, edukációs foglalkozásokat tartok, érdeklődésem középpontjában az élménypedagógia, a tanulásmódszertan, a pályaorientáció, a szociális kompetenciafejlesztés és készségfejlesztés áll.
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán diplomáztam, majd az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végeztem el felsőfokú szakképzést. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében szereztem mesterdiplomát.