Rusztikus citromos keksz

Az olasz Edizioni Del Baldo könyvkiadó művészien illusztrált szakácskönyveit, ajándékköteteit nálunk is sokan ismerhetik, jó pár kötet magyar nyelven is elérhető. A Sütőben sült finomságok c. receptgyűjtemény a közelmúltban jelent meg. Gyönyörű kiadvány, több mint 700 recepttel – nem okoz csalódást. A rusztikus citromos keksz receptjét ismertetjük a Kiadó engedélyével.

Hozzávalók

350 g liszt

150 g kukoricaliszt

150 g vaj (vagy 60 g kukoricaolaj)

100 g cukor

2 kezeletlen héjú citrom

1 egész tojás és 1 tojássárgája

1 kk sütőpor

csipetnyi só

Elkészítés

A kétféle lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk a gyúródeszkára, fészket formálunk belőle, és a közepébe öntünk egy egész tojást, egy tojássárgáját, egy csipet sót, a megolvasztott, langyos vajat vagy az olajat, a cukrot, a két citrom reszelt héját és néhány csepp citromlevet.
Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk hozzá egy evőkanálnyi hideg vizet.
A lágy tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csavarjuk, és körülbelül egy órára betesszük a hűtőbe. Ezután sodrófával 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, kiszúróformával kivágjuk belőle a tetszőleges alakú kekszeket, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.

Előmelegített sütőben, 200 °C-on körülbelül negyedóráig sütjük, majd hagyjuk kihűlni, végül pedig megszórjuk porcukorral.

hirdetés 

hirdetés 

Sütőben sült finomságok

A szakácskönyvben az olasz konyha legjobb receptjeit gyűjtötték össze. A kenyereken, kalácsokon, pizzákon, focacciákon, sós pitéken, kekszeken és aprósüteményeken kívül megtalálhatók benne töltött zöldségek, az olasz tájak jellegzetes ételei, híres torták és kihagyhatatlan klasszikusok is. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 464 oldalas kötet több mint 700 receptet tartalmaz.

 

Nyitókép: amourfou(d)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =

hirdetés