Az olasz Edizioni Del Baldo könyvkiadó művészien illusztrált szakácskönyveit, ajándékköteteit nálunk is sokan ismerhetik, jó pár kötet magyar nyelven is elérhető. A Sütőben sült finomságok c. receptgyűjtemény a közelmúltban jelent meg. Gyönyörű kiadvány, több mint 700 recepttel – nem okoz csalódást. A rusztikus citromos keksz receptjét ismertetjük a Kiadó engedélyével.
Hozzávalók
350 g liszt
150 g kukoricaliszt
150 g vaj (vagy 60 g kukoricaolaj)
100 g cukor
2 kezeletlen héjú citrom
1 egész tojás és 1 tojássárgája
1 kk sütőpor
csipetnyi só
Elkészítés
A kétféle lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk a gyúródeszkára, fészket formálunk belőle, és a közepébe öntünk egy egész tojást, egy tojássárgáját, egy csipet sót, a megolvasztott, langyos vajat vagy az olajat, a cukrot, a két citrom reszelt héját és néhány csepp citromlevet.
Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk hozzá egy evőkanálnyi hideg vizet.
A lágy tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csavarjuk, és körülbelül egy órára betesszük a hűtőbe. Ezután sodrófával 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, kiszúróformával kivágjuk belőle a tetszőleges alakú kekszeket, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on körülbelül negyedóráig sütjük, majd hagyjuk kihűlni, végül pedig megszórjuk porcukorral.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Sütőben sült finomságok
A szakácskönyvben az olasz konyha legjobb receptjeit gyűjtötték össze. A kenyereken, kalácsokon, pizzákon, focacciákon, sós pitéken, kekszeken és aprósüteményeken kívül megtalálhatók benne töltött zöldségek, az olasz tájak jellegzetes ételei, híres torták és kihagyhatatlan klasszikusok is. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 464 oldalas kötet több mint 700 receptet tartalmaz.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.