Sütőtök krémleves sült tökből
Más az íze, mint a főzött sütőtökből készített változatnak, édeskésebb, zamatosabb. A fűszerezéssel bátran lehet kísérletezni.
Hozzávalók
1 közepes sütőtök
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál olívaolaj
3 dl alaplé (vagy 1 zöldségkockával felfőzött víz)
1 evőkanál cukor (barnacukor)
2 zúzott fokhagyma
1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, friss reszelt gyömbér, őrölt kardamom)
só, bors
Tálaláshoz
kevés tökmagolaj (opcionális)
pirított tökmag
apróra vágott friss fűszernövény felaprítva (snidling, petrezselyem, koriander stb.)
Elkészítés
Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk ketté hosszában, majd negyedeljük, kaparjuk ki a belsejét, szórjuk meg barnacukorral és süssük meg.
Ha megsült, turmixoljuk össze botmixerrel.
Pirítsuk meg olívaolajon a zúzott fokhagymát, szórjuk hozzá a fűszereket (ezeket ne pirítsuk), öntsük fel zöldséglével, adjuk hozzá a tökpürét, a főzőtejszínt és turmixoljuk össze.
Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, esetleg édesítsük (ha szükséges).
Tálaláskor szórjuk meg friss, aprított fűszerekkel, pirított tökmaggal, adjunk hozzá pár csepp tökmagolajat.
A sütőtök édességekhez is felhasználható, kifejezetten jót tesz a tészta állagának, kellemesen szaftosak az édeskés zöldségpürével vagy reszelékkel dúsított sütemények, emellett a sütőtök – a sárgarépához hasonlóan – szép színt ad a tésztának.
Nyitókép: DepositPhotos
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.