Szépít, gyógyít a sütőtök. Öt remek recept
A sütőtök a babák első eledeleinek egyike; a különleges zöldségféle felnőtt korban is sokunk kedvence. Ősszel, télen fogyaszthatjuk. Vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, gyógyhatással bíró zöldségféle, ráadásul finom és megfizethető. Készíthető belőle leves, sütemény, lekvár, ivólé, bár sokak szerint sütve a legfinomabb.
Miért érdemes fogyasztani?
Jelentős kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav forrás. Enyhíti a gyulladásos betegségeket, hatékony meghűléses megbetegedéseknél, csillapítja az allergikus köhögést, tüsszögést, az asztmás rohamokat.
Alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Szépíti a bőrt, pattanások ellen is bevethető. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Receptajánló
Sütőtökös pite
Árvai Erika receptjét ismertetjük, 2012-ben ezzel az édességgel nyert egy főzőversenyen.
Hozzávalók a tésztához
2 és 1/2 bögre finomliszt
1 evőkanál cukor
3/4 teáskanál só
226 gr teavaj
6 evőkanál jéghideg víz
A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd a tésztát lefedve legalább 2 órára, vagy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
Hozzávalók a krémhez
A krémhez használhatunk jó minőségű konzerv sütőtökpürét, de frissen is elkészíthetjük. A tököt hámozzuk meg, kockázzuk fel, főzzük puhára, s ha kihűlt, botmixerrel pürésítsük.
425 gr sütőtökpüré
3/4 bögre barnacukor
3/4 teáskanál fahéj
3/4 teáskanál gyömbér
1/4 teáskanál szerecsendió
1/4 teáskanál só
csipetnyi őrölt szegfűszeg
3 nagy tojás
1 és 1/4 bögre legalább 20% zsírtartalmú tejszín
Elkészítés
A sütőt 175 fokon melegítsük elő. A vékonyra nyújtott tésztát tegyük kivajazott piteformába. Fedjük le alufóliával, tegyünk rá nehezéknek babot, hogy ne emelkedjen meg a tészta sütés közben. Süssük nagyjából negyed óráig, majd távolítsuk el a babot, a fóliát, és süssük még nagyjából 7 percig. A tésztát hagyjuk kicsit hűlni. A sütő hőfokát mérsékeljük 160-ra.
Nagyobb keverőtálban keverjük össze a sütőtökpürét a hozzávalókkal. A végén adjuk hozzá a tojásokat és a tejszínt. A masszát öntsük a tésztára, majd süssük tovább nagyjából egy óráig. Hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom édesség, nemcsak frissen sütve jó, hanem másnap és harmadnap is.
Fűszeres sütőtök sütve (nyitókép)
Hozzávalók
1 kisebb sütőtök, 1 evőkanál olívaolaj, tengeri só, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál barna cukor (vagy méz)
Elkészítés
Mossuk meg a sütőtököt, éles késsel (óvatosan) vágjuk ketté, kanállal kaparjuk ki a magokat. Vágjunk belőle kb. 1 centis szeleteket. Olívaolajjal vékonyan kenjük meg a szeleteket, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk (vagy csorgassunk rá mézet), fűszerezzük. Előmelegített sütőben nagyjából 20 percig süssük.
Krémsajtos sütőtök szelet
Hozzávalók a tésztához
4 tojás, 1 és 2/3 csésze kristálycukor, 1 csésze növényi olaj, 1 csésze sütőtökpüré, 2 csésze átszitált liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémsajthoz
125 g natúr krémsajt, 1/2 csésze lágy vaj vagy margarin, 2 csésze porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokon.
Egy nagyobb tálban haberővel keverjük a tojást, a cukrot, az olajat és a sütőtökpürét, könnyű, krémes állagúra.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a masszához az egészet és kézzel keverjük egyneművé. A tésztát öntsük sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe. Sütésidő: 25-30 perc. Hagyjuk kihűlni, készítsük el a krémet.
A szobahőmérsékletű krémsajtot keverjük simára a lágy vajjal vagy margarinnal, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot). A krémmel vonjuk be a tésztát. A felszeletelt süteményt pekándióval, kesudióval, mandulával, diógerezddel díszíthetjük.
Pikáns sütőtök krémleves
Egy közepes méretű sütőtököt hámozzunk meg, kockázzunk fel. Tegyük lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, majd fűszerezzük ízlés szerint; illik hozzá a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűbors, a szegfűszeg, a fahéj, kardamom, koriander, fekete és fehér bors (kísérletezhetünk a fűszerezéssel).
A tök hamar megpuhul, ne főzzük szét! Adjunk hozzá kis dobozos, zsírosabb főzőtejszínt, majd botmixerrel pürésítsük.
Tálaláskor szórjuk rá pirított tökmagot, locsoljuk meg 1-2 evőkanál tökmagolajjal és 1-2 evőkanál felkevert tejföllel, díszítsük friss petrezselyemzölddel.
Sajtos pirítóssal tálalhatjuk.
Sütőtök krémleves (sült tökből)
Hozzávalók
1 közepes sütőtök, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál olívaolaj, 3 zöldségleves (vagy 1 zöldségkockával felfőzött víz), 1 evőkanál cukor (barnacukor), 1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, gyömbérpor, őrölt kardamom), só. Tálaláshoz: tökmagolaj, 1 evőkanálnyi friss fűszernövény felaprítva (snidling, petrezselyem, koriander stb.), 1 evőkanálnyi pirított tökmag
Elkészítés
Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk ketté hosszában, majd negyedeljük, kaparjuk ki a belsejét, szórjuk meg barnacukorral és süssük meg! Ha megsült, turmixoljuk össze botmixerrel. Pirítsuk meg olívaolajon a zúzott fokhagymát, szórjuk hozzá a fűszereket (ezeket ne pirítsuk), öntsük fel zöldséglével, adjuk hozzá a tökpürét és a főzőtejszínt és turmixoljuk össze. Forraljuk fel, ízesítsük sóval, esetleg cukorral (ízlés szerint). Tálaláskor szórjuk meg frissen felaprított fűszerekkel, pirított tökmaggal, adjunk hozzá pár csepp tökmagolajat.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.