Sütőtökös kalács kuglófformában sütve
A kalácsok különböző formákban megsüthetők. Ildi ezúttal egy különleges kalács receptjét osztja meg velünk, ami nemcsak alkotóelemeiben, hanem formájában is különleges, mivel kuglófformában készült.
Hozzávalók
(egy 22 cm-es kis kuglófhoz)
25 dkg liszt
13 dkg tökpüré + 1-2 ek liszt
5 dkg porcukor
4 dkg vaj
1 dl tej + 3 dkg élesztő (nem kell sok tej, mivel a tökpüré eléggé nedvesít)
1 tojássárgája
1 csipet só
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1-2 tk vanília kivonat vagy 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés
Tészta
A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, majd a tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. A liszthez adjuk a porcukrot, sót, tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart magjait és a tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát a tálban nagyjából összedolgozzuk, majd elfelezzük és egyik feléhez hozzáadjuk a tökpürét, valamint annyi lisztet (1-2 ek), amennyit a tészta a tök plusz nedvességtartalma miatt megkíván. Ezután a tésztadarabokat alaposan átgyúrjuk, vagy egy dagasztógép segítségével szép fényesre dagasztjuk, majd 40 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
A kalács megformázása
A tésztadarabokat téglalap alakúra nyújtjuk és egymásra fektetjük, majd a két réteget kissé összenyomkodjuk a sodrófával. A tésztát ezután szorosan feltekerjük és a kuglófformába igazítjuk, ahol a tészta végeit szorosan egymáshoz igazítjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben. Végül további fél órás kelesztés után 160°C-os sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a kuglófunkat, amit egy rácsra fordítva hagyunk kihűlni.
A kihűlt kuglófot szeleteljük, vajjal, mézzel, vagy lekvárral kínáljuk!
Tipp: Tökpüré helyett használhatunk 13 dkg sárgarépapürét is, a tészta így is ugyanolyan finom lesz!
Jó étvágyat!
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.