Sütőtökös-narancsos-csokoládés koszorú
A sütőtök édességekhez is felhasználható, kifejezetten jót tesz a tészta állagának, kellemesen szaftosak az édeskés zöldségpürével vagy reszelékkel dúsított sütemények, emellett a sütőtök – a sárgarépához hasonlóan – szép színt ad a tésztának.
Hozzávalók
30 dkg sütőtökpüré
30 dkg liszt
15 dkg vaj
3 egész tojás
1 narancs frissen facsart leve és megmosott héja
15 dkg cukor
1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2-3 dkg csokoládélencse (vagy apróra tört étcsoki)
1-1,5 dl tej
2/3 tasak sütőpor
1 k.k. fahéj
1/2 kk gyömbér
6 dkg étcsokoládé a mázhoz
Elkészítés
A sütőtököt vékonyan szórjuk meg cukorral és a sütőben süssük addig, amíg a teteje megbarnul. A tök húsát kaparjuk egy tálkába, pépesítsük, s amíg forró, reszeljük bele a narancs héját. Keverjük össze és hagyjuk kihűlni.
Három egész tojást üssünk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, és habverővel verjük keményre, fehéredésig.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük a püréhez. Ízesítsük fahéjjal és gyömbérrel (kardamom is tökéletes hozzá).
Szitáljuk keverőtálba a lisztet és keverjük el benne a sütőport.
A lisztet kezdjük adagolni a vajas püréhez, folyamatosan keverjük, s minden adag liszt után öntsünk hozzá kevés tejet. Facsarjuk hozzá a 3/4 narancs levét is. Ha sűrűnek találnánk a tésztát, adhatunk hozzá kb. fél deci tejet. Az a jó, ha lassan szétterülő masszát kapunk.
A massza felét kanalazzuk át egy másik tálba, adjuk hozzá a kakaót, a maradék narancslevet, és szórjuk bele a csokilencsét.
Bármilyen sütőformában megsüthetjük, koszorú-, torta- vagy kuglófformában vagy tepsiben. Vajazzuk és lisztezzük ki a formát, a kétféle tésztát felváltva kanalazzuk bele.
Előmelegített sütőben 175-ös hőfokon süssük kb. 30 percig (tűpróbáig). Kissé megrepedezik a teteje, de ez lesz majd az alja, így nem különösebben zavaró.
Ha megsült, fordítsuk ki a formából és hagyjuk kihűlni.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi olajat, hogy fényesebb legyen. A kihűlt tésztára csorgassuk a csokoládét, csíkokban, rácsokban vagy vonjuk be teljesen, ahogy a kedvünk tartja.
Puha, szaftos süteményt kapunk, ami mesés színekben pompázik, és nem érződik ki a sütőtök íze.
Tipp: a cukor mennyisége függ a sütőtök édességétől is. Elbír több cukrot is, az édesszájúak 1-2 kanál cukorral többet adagoljanak a tésztához.
Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem…
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.