Sütőtökös-narancsos-csokoládés koszorú

 

A sütőtök édességekhez is felhasználható, kifejezetten jót tesz a tészta állagának, kellemesen szaftosak az édeskés zöldségpürével vagy reszelékkel dúsított sütemények, emellett a sütőtök – a sárgarépához hasonlóan – szép színt ad a tésztának.

Hozzávalók

30 dkg sütőtökpüré

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 egész tojás

1 narancs frissen facsart leve és megmosott héja

15 dkg cukor

1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2-3 dkg csokoládélencse (vagy apróra tört étcsoki)

1-1,5 dl tej

2/3 tasak sütőpor

1 k.k. fahéj

1/2 kk gyömbér

6 dkg étcsokoládé a mázhoz

Sütőtök narancs csokis

Elkészítés

A sütőtököt vékonyan szórjuk meg cukorral és a sütőben süssük addig, amíg a teteje megbarnul. A tök húsát kaparjuk egy tálkába, pépesítsük, s amíg forró, reszeljük bele a narancs héját. Keverjük össze és hagyjuk kihűlni.

Három egész tojást üssünk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, és habverővel verjük keményre, fehéredésig.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük a püréhez. Ízesítsük fahéjjal és gyömbérrel (kardamom is tökéletes hozzá).

Szitáljuk keverőtálba a lisztet és keverjük el benne a sütőport.

A lisztet kezdjük adagolni a vajas püréhez, folyamatosan keverjük, s minden adag liszt után öntsünk hozzá kevés tejet. Facsarjuk hozzá a 3/4 narancs levét is. Ha sűrűnek találnánk a tésztát, adhatunk hozzá kb. fél deci tejet. Az a jó, ha lassan szétterülő masszát kapunk.

A massza felét kanalazzuk át egy másik tálba, adjuk hozzá a kakaót, a maradék narancslevet, és szórjuk bele a csokilencsét.

Bármilyen sütőformában megsüthetjük, koszorú-, torta- vagy kuglófformában vagy tepsiben. Vajazzuk és lisztezzük ki a formát, a kétféle tésztát felváltva kanalazzuk bele.

Előmelegített sütőben 175-ös hőfokon süssük kb. 30 percig (tűpróbáig). Kissé megrepedezik a teteje, de ez lesz majd az alja, így nem különösebben zavaró.

Ha megsült, fordítsuk ki a formából és hagyjuk kihűlni.

A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi olajat, hogy fényesebb legyen. A kihűlt tésztára csorgassuk a csokoládét, csíkokban, rácsokban vagy vonjuk be teljesen, ahogy a kedvünk tartja.

Puha, szaftos süteményt kapunk, ami mesés színekben pompázik, és nem érződik ki a sütőtök íze.

Tipp: a cukor mennyisége függ a sütőtök édességétől is. Elbír több cukrot is, az édesszájúak 1-2 kanál cukorral többet adagoljanak a tésztához.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem…

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =

hirdetés