Kipróbált recept: svéd fahéjas kifli
Hétvégi reggelikhez kitűnő, iskolai tízórainak is elkészíthetjük, kakaós változatban is. Egyik olvasónk írja: ma sütöm másodszorra, isteni a recept! Akkora adag lett, hogy a szomszédoknak és egy vendég kislánynak is adtam belőle, de így is degeszre ettük magunkat múltkor, így ma csak fél adag készül.
Hozzávalók
Csésze – mértékegység 250 ml
Tésztához
1 1/2 csésze tej, 1/2 csésze sótlan vaj, 3 tojás, 1/2 csésze cukor, 1/2 teáskanál só, 1/4 csésze meleg víz, 1 csomag élesztőgranulátum, 6 csésze finomliszt (más liszttel is kipróbálható)
Töltelékhez
1/2 csésze lágy vaj, 3/4 csésze cukor, 1 evőkanál fahéj
Kenéshez
1 tojás felverve, 2 evőkanál tej
Elkészítés
Kis lábasban közepes lángon megmelegítjük a tejet, majd hozzáadjuk a vajat és keverjük addig, amíg a vaj fel nem oldódik. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy kis tálban elkeverjük az élesztőt meleg, de nem forró vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Közben a tojást, a cukrot, és a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a kihűlt vajas tejet és az élesztőkeveréket, majd a lisztet. Alaposan összedolgozzuk – sima, sűrű tésztát kell kapnunk. A tésztát becsomagolva – lefedve – hűtőbe tesszük legalább 2 órára (egy napnál tovább ne hűtsük).
A tésztát lisztezett felületen 4 részre osztjuk, kis zsemléket formázva belőlük. A cipókat nagyjából fél centi vékonyra nyújtjuk, 8 cikkelyt vágunk belőle (lásd fotó). A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, majd kiflit hajtogatunk a cikkelyekből (a széles oldalával kezdjük).
A kifliket kicsit meghajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sütés előtt langyos sütőben, konyharuhával lefedve kb. 45 percig hagyjuk kelni a kifliket, majd kenjük meg a tekercseket a felvert tejes tojással és szórjunk rá egy kevés cukrot.
180 Celsius-fokon légkeveréses funkción aranybarnára sütjük, sütési idő nagyjából negyed óra.
A kifli frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban, napokig tárolható a hűtőben. Fogyasztás előtt mikróban felfrissíthető.
Recept, fotók: cilantropist.blogspot.hu
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.