Svéd mandulatorta. A híres lakberendezési áruház gasztroremeke

Az alábbi mandulatorta sokak számára lehet ismerős a svéd lakberendezési áruház étterméből. A torta tésztája nem tartalmaz lisztet, csak őrölt mandulát; ehhez társul a vaníliás krém és a pirított mandula, tökéletes ízharmóniát alkotva. Nem ördöngösség elkészíteni.

Hozzávalók

Tésztához

4 tojásfehérje

12 dkg sötétbarna nádcukor

25 dkg őrölt mandula

Krémhez

4 tojássárgája

4 dkg cukor

1,5 dl tejszín

5 dkg fehér csokoládé

1 tk vaníliapaszta (vagy vanília kivonat)

20 dkg vaj

1 ek púpozott étkezési keményítő

5 dkg szeletelt vagy vágott mandula a szóráshoz

Elkészítés

A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük fel félig, adjuk hozzá a cukrot, majd addig verjük, amíg kemény, fényes habot kapunk.

Az elkészült habba óvatosan keverjük a mandulát.

Egy 24 centis sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát. (Kisebb sütőformában is megsüthető, így a tészta könnyebben vágható.)

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.

A tortát fejtetőre állítva egy rácson teljesen hűtsük ki.

sved_mandulatorta2

sved_mandulatorta3

A krémben eredetileg nem szerepel a fehér csokoládé, de elkészítettem így is úgy is, és úgy tapasztaltam, hogy jót tesz az ízének és az állagának is. Tehát nem kötelező adaléka a krémnek, de szerintem hasznos.

A sárgákat, a cukrot és a tejszínt és a keményítőt tegyük egy tálba. Vízgőz felett egy habverővel kevergetve gőzöljük sűrűre. Kell hozzá egy kis türelem, mert nem megy nagyon gyorsan, de a kitartásunk sűrű, fényes krémet fog eredményezni.

Vegyük le a tűzről, keverjük el benne az apróra tördelt csokoládét, a vaníliát és a szobahőmérsékletű vajat. Érdemes több órára a hűtőben pihentetni.

A tortát vágjuk ketté, a közepét kenjük meg a krém felével. Tegyük rá a torta felső részét, majd vonjuk be a krémmel az egészet.

A mandulát pirítsuk meg, és szórjuk meg vele az elkészült tortát.

Fogyasztás előtt alaposan hűtsük ki a hűtőben.

Tipp: Ha a mandulát darálás előtt nem hámozzuk meg, sötétebb és mutatósabb lesz a tészta.

Elkészítettem diós változatban is, IDE kattintva érhető el a diótorta receptje.

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Sajttorta főzött eperszósszal és friss eperrel

Sajttorta főzött eperszósszal és friss eperrel

A legfinomabb sült túrótorta

A legfinomabb sült túrótorta

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =

hirdetés