Különleges savanyúság: svéd uborkasaláta
Svéd uborkasaláta, Györgyi saját receptje szerint.
Hozzávalók
3 kg uborka
2-3 nagy fej lilahagyma
Felöntőléhez
4 babérlevél
2 ek mustármag
1-2 tk kapor
1 ek koriandermag
1 bögre ecet
2 bögre víz
1 bögre cukor
1/3 bögre só
1 kk borkén
1/2 kk borkősav
Elkészítés
Az uborkákat alaposan mosd meg, majd gyaluld vékonyra. A megtisztított, félbevágott lilahagymákat vágd vékony szeletekre.
Készítsd el a felöntőlevet, majd öntsd az uborkára.
Fóliával takard le, majd tedd 24 órára a hűtőbe.
Másnap adagold sterilizált befőttesüvegekbe, szorosan nyomkodd bele az uborkát, majd öntsd fel a levével. A kupakokat zárd le légmentesen és mehet a kamrapolcra.
Tipp: a felöntőlével lehet kísérletezni, a hagyma mennyiségét is lehet növelni. Az ecet mennyisége lehet a megadott mennyiségnél kevesebb, a cukoré több. (Ha a megadott mennyiségnél maradnál, fogyasztás előtt is hígítható vízzel és édesíthető cukorral a savanyúság.) A kupakok alá azért került celofán, hogy az ecet ne marja szét a kupakokat.
A nyitóképen Györgyi 23 (!) éves cicája, Taszula látható – sajnos nemrég az örök vadászmezőkre költözött
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.